Местят контрола над обществените поръчки от Лукарски при Горанов

Местят контрола над обществените поръчки от Лукарски при Горанов

Агенцията за обществени поръчки, която в момента е на подчинение на министъра на икономиката Божидар Лукарски, ще премине в ресора на финансовия министър Владислав Горанов. Това предвиждат промени в Закона за обществените поръчки, който е публикуван за обществено обсъждане, предаде БГНЕС.

"Предложението е свързано с оптимизиране на процеса на изпълнение на Националната стратегия за развитие на сектора обществени поръчки в България за периода 2014 – 2020 година", гласят мотивите за промяната. Освен това, бил необходим и по-добър контрол върху различните етапи на провеждането на обществените поръчки, пише още в мотивите, от което излиза, че сегашният контролен режим не е достатъчно надежден. В момента предварителният контрол се осъществява от АОП, която е към Министерство на икономиката. Последващият контрол е възложен на Агенцията за държавна финансова инспекция и Изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС", които пък са на подчинение на Министерство на финансите.

Друг мотив за преместването на контрола над Агенцията за обществените поръчки е предвиденото въвеждане на изцяло електронна комуникация при провеждането на обществените поръчки и необходимостта от създаването на единна електронна платформа, която ще се администрира от въпросната агенция. Към момента има само един работещ Централизиран орган за обществени поръчки и той е разположен в Министерство на финансите. Този център вече е започнал да работи по изграждането на платформата за централизирано възлагане на обществени поръчки. Предвижда се двете платформи - на агенцията и на Центъра за обществени поръчки да работят в тясна обвързаност и затова преминаването на агенцията към финансовото министерство се очаква да сведе до минимум всякакви рискове от организационен, административен и финансов характер, гласят още мотивите.

Очаква се проектът за изменение в ЗОП да бъде приет от правителството в средата на месец май, след което да бъде внесен в Народното събрание. Промените ще бъдат разгледани приоритетно спешно, за да влязат в сила в близките месеци.

Припомняме ви, че министър Лукарски и неговият екип разработиха изцяло нов Закон за обществените поръчки, който бе представен за публично обсъждане в началото на април. Идеята е да мине през парламента до края на годината и да влезе в сила най-късно през първата половина на  2016-та година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ