Нова мода:Българи зад граница пращат ваучери вместо пари

Двадесет и осем годишната Калина Г., която живее и работи в Калифорния е спестила над 300 долара от такси и комисиони през последните пет месеца, като използва услугата Cashwave за изпращане на ваучери до нейните родители. До края на 2014 година тя е изпращала пари по банков път до България, за които е плащала средно комисиони между 15 и 25 долара. Сега обаче вместо директен превод, системите Western Union или MoneyGram, находчивата българка ползва услугата на стартъпа Cashwave.

На всеки българин зад граница са му необходими 2 до 3 мин. пред компютъра, за да изпрати електронен ваучер вместо пари до своите близки или роднини. Стъпките са няколко.

Първо, влизате на  www.cashwave.bg и се регистрирате.

Второ, избирате магазин, за който да изпратите ваучер. Засега това са веригите магазини BILLA, ЗОРА, Penny Market и сайта за групово пазаруване Grabo.bg. След това избирате валутата, в която искате да платите, и сумата на ваучера. Например, най-малката сума за покупки в BILLA е 20 евро, долара или паунда (39 лв.), а най-голямата 200 евро, долара или паунда.

Третата стъпка е да посочите кратки данни за получателя - имена, мобилен номер и дата на раждане.

Четвърта и последна стъпка е същинското плащане, което може да се случи през добре позната система за електронни плащания PayPal, а от скоро и с кредитните карти на Visa и MasterCard. Сигурността на плащанията е на най-високо технологично ниво и е осигурена от немска система за онлайн плащания.

Ваучерът ще бъде получен на следващия ден преди обед във вид на sms на посочения мобилен телефон. Изпращачът също получава всички данни на изпратения ваучер. SMS-ът изглежда така: "<GIFT> Kalina Vi izprati BILLA Voucher! Vzemetе go ot vseki magazin na BILLA, kato pokazhete KOD (PIN) 73****** i dokument za samolichnost. Info: 02 4265830". Кодът трябва да бъде показан в магазина заедно с личната ви карта ще бъде издадена безплатна карта, в която е заередена изпратената сума и с която може да направите своите покупки. Издаването й на касата отнема минута, защото в системата на магазина вече разполагат с информация за изпратената ви сума пари. Не е нужно цялата сума да бъде похарчена еднократно. С предоставената карта от търговеца може да пазарувате няколко пъти до изчерпването на сумата. Може да запазите предоставената карта и да я ползвате многократно, когато получавате нови електронни ваучери. На това кратко видео може да видите как системата работи в магазините:

Много редки са случаите на допускане на грешка при въвеждането на информация за получателя на ваучера. Умишлено, мобилният номер трябва да се въведе два пъти в сайта и нарочно не може да се прави copy-paste. Ако се наложи, екипът на Cashwave е осигурил директни телефони за поддръжка. В България номерът е 0700 120 17, ако се избира от чужбина +359 (0) 2 426 58 30, за Великобритания +44 (0) 2081447848, за Испания  +34 622 324077 и Skype: cashwavebg. От сайта на Cashwave може да се следи статуса на получаване. Досега има един случай на получател, който не се е възползвал от изпратения му електронен ваучер. В този случай политиката е да възстанови сумата на изпращача по картата, с която е направено плащането.  

Услугата ни няма аналог, разказва управителят на Cashwave Стойчо Влайков и допълва, че иновацията се състои в това, че ваучерът се купува на едно място, а се ползва на друго при това напълно безплатно. Печалбите на компанията идват от комисионните от търговските вериги, които плащат на Cashwave, за да насочват покупките към техните магазини.

Услугата работи събота и неделя, защото и магазините работят в почивните дни. От услугата вече са се възползвали българи живеещи в над 30 държави в целия свят като САЩ, Канада, Великобритания, Германия, Испания, Сканидинавските страни, но също така и от Саудитска Арабия, Австралия, Нова Зеландия, а отскоро и Аржентина. Средната стойност, която хората изпращат е около 105 лева, а регистрациите на сайта www.cashwave.bg са над хиляда и петстотин.

Бързоразвиващият се стартъп Cashwave е създаден през 2012 година по идея на нейния управител Стойчо Влайков с екип от 4 съмишленици. Сега екипът е от 7 души в България и двама в чужбина. Капиталът е разпределен между няколко частни лица и фонда за рисков капитал NEVEQ II. Целта на мениджмънта е да разшири дейността си в посока Румъния, Русия и Турция. В момента се водят преговори с нови партньори зад граница и търговски вериги у нас. 

От средата на април месец Cashwave започна да предлага  плащанията с дебитни и кредитни карти в три различни валути EUR, USD и GBP. Това удобство за българите живеещи в САЩ, Великобритания и Евро зоната е възможно благодарение на сътрудничество с германската Wirecard AG (www.wirecard.de), която предлага финансови услуги и технологии в целия свят с централа в Мюнхен, Германия. Компанията предоставя на Cashwave сигурна система за обработка на онлайн плащания с карти. Системата за електронни разплащания и платформата за управление на риска на Wirecard AG поддържа над 85 международни схеми на плащания и защита от измама.

Любимата на Калина Г. и няколко поколения актриса Латинка Петрова е избрана за рекламно лице на Cashwave. На това видео може да видите как получава подарък от дъщеря си в Англия:

 

Може да следите новините около Cashwave от официалната им страница във Фейсбук

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ