Нулеви лихви и растеж в Европа покачиха еврото

Нулеви лихви и растеж в Европа покачиха еврото

Валутният пазар отново предпочете еврото през изминалата седмица. Курсът му спрямо долара достигна 1.37 в края на европейската търговия в петък. Покачването беше по-малко от един цент за седмицата, но успя да прекъсне ръста на долара.

Първото изявление на новия ръководител на Федералния резерв Джанет Йелън пред законодателите в САЩ даде краткотрайна подкрепа на щатската валута и тя не се задържа дълго под 1.36 EUR/USD. Изказването не изненада пазарните участници, защото потвърди курса на постепенно отнемане на стимулите. Настроенията на инвеститорите обаче бяха оптимистични, защото нулевите лихви ще останат в сила още дълго време.

Апетитът към риск се виждаше най-добре на фондовите борси, включително и от повишаването на износа на Китай, което се възприе за доказателство, че глобалната икономика се връща към растежа. Данните за САЩ остават под влияние на лошото време в страната, което сви продажбите на дребно. Валутният курс беше повлиян в по-голяма степен от очакванията за дългосрочен ефект от суровия климат. Щатската валута се представяше слабо, но в края на седмицата не реагира въобще на добрите новини за БВП на Еврозоната.

Икономиките в Европа се представиха по-добре от очакваното през четвъртото тримесечие на миналата година, но еврото не последва дори слабото покачване на фондовите борси в големите страни на Стария континент. Британският паунд направи значително по-добро покачване през седмицата и достигна най-високото си ниво спрямо долара от средата на 2011 г. Централната банка на страната публикува много оптимистични очаквания за икономиката, някои от които бяха потвърдени от публикуваните напоследък данни.

Коментар: Цветослав Цачев, ИП „Елана Трейдинг“

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ