Празнични настроения на фондовите пазари

Празнични настроения на фондовите пазари

Празнични настроения на фондовите пазари

Европейските индекси се покачиха преди седмица. То се дължеше на споразумението за атомната програма на Иран. Този дипломатически пробив в отношенията на Запада с ислямската държава вероятно имаше някакъв ефект върху апетита към рискови активи от инвеститорите, но в малка степен и само благодарение на липсата на други новини. Седмицата на практика премина при липса на динамика, а почивните дни в САЩ през втората й половина показаха как на световните борси нищо не се случва при отсъствие на американските инвеститори.

Европейските борси не успяха да вземат лидерска позиция и единствено германския индекс добави един процент към стойността си, когато беше постигнато споразумение за коалиционно правителство в страната. Великобритания се отличи сред пазарите на Стария континент с по-слабото си представяне, за което вина има само негативната реакция на думите на управителя на Централната банка, че няма да бъде допуснат балон на имотите. Инвеститорите ги изтълкуваха като възможност за намаление на монетарните стимули и за свиване на печалбите на британските компании.

В САЩ само технологичният индекс NASDAQпродължи уверено да се покачва и вече е на най-високото си равнище от 2000 г. досега. Значението на компании като Appleи Amazon в него е голямо, а те отчетоха значително покачване по време на традиционно високата търговия по време на празници. Щатският пазар обичайно расте преди и след Деня на благодарността, а поведението на индексите в началото на тази седмица ще даде представа какво ще се случи до края на годината. Изтегляне на печалби след рекордите е напълно нормално да има в началото на декември, особено при важните новини за пазара на труда и бизнесклимата в САЩ.

Коментар: Цветослав Цачев, ИП „Елана Трейдинг“

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ