Прогноза: Нулев икономически растеж през второто полугодие

Прогноза: Нулев икономически растеж през второто полугодие

Прогноза: Нулев икономически растеж през второто полугодие

Забавяне на икономиката и растеж близък до нула през второто полугодие, очакват от Центъра за икономическо развитие. Прогнозите на икономистите са годината ще завърши с около 1 % ръст на БВП, който ще се дължи основно да данните от първата част на годината.

Председателят на центъра Георги Прохаски прогнозира задържане на безработицата на ниво от около 12%, но препоръча работодателите да потърсят начин за увеличение на доходите, предаде „Дарик“ Годишната инфлация ще бъде около 3-4 %, смята Прохаски.

„Негативните процеси, които наблюдаваме през първото полугодие на тази година, са основно резултат от външни фактори. Икономиката се справя с тези неблагоприятни условия, които наблюдаваме, забавя темповете си, но според нас няма опасност да навлезе отново в криза", каза Прохаски.

По думите му трябва да се положат по-големи усилия в сферата на образованието и на допълнителната квалификация, особено на хората, които са останали без работа по време на кризата. „Не бива кадрите да се връщат на възможно най-нискоквалифицираните длъжности, а да се откриват работни места, които ще водят до повишаване на добавената стойност“, коментира Прохаски.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ