Седмичен коментар: SOFIX проби 480 пункта

Седмичен коментар: SOFIX проби 480 пункта

Търговията на финансовите пазари е динамична и активна за средата на декември. Макар и в значително по-тесни граници тази тенденция се отрази и на Българска фондова борса–София.

 През изминалата седмица отново наблюдавахме различно поведение на инвеститорите - от сесии, в които липсваше динамика, до такива, на които дадени емисии отбелязаха значителни изменения в цените в  резултат от сключените сделки.  Вследствие на второто индексът SOFIX отбеляза нарастване до 480 пункта – ниво, което борсовият измерител е достигал последно през есента на 2009 г. Основната заслуга за този резултат е на два от компонентите му –компаниите „Булгартабак холдинг“ АД и „Първа инвестиционна банка“ АД.

Тенденцията на покачване на цената на акциите на „Енерго-про Продажби“  продължи и през тази седмица, като позицията оглави седмичната класация на най-печелившите компании, като отбеляза ръст от 20,30%.

Интересът към акциите на „Петрол“ АД също се запази и за поредна седмица позицията бе сред емисиите с най-голям брой транзакции.Възможността за реализирането на бързи печалби от ценовите изменения при акцията привлече спекулативно настроените инвеститори и изостри апетита им за търговия. Книжата на дистрибутора на горива нараснаха с близо 15% за петте борсови сесии, като очакванията ни са, че през следващите сесии по-динамичната търговия по позицията ще се запази.

„Софарма“ АД продължи плавното си покачване и през тази седмица като добави 9% към стойността на една акция. Достигането на ниво от 4 лева по позицията вече изглежда напълно постижимо и реално.

 В класацията на губещите за седмицата се наредиха книжата на „Трейс Груп Холд“ (-5,85%) и „Албена“ АД (-3,73%). „Стара планина холд“ АД също регистрира немалък спад – от 3,27%, въпреки че компанията оповести прогноза за очаквано повишаване в приходите и печалбата.

 И трите емисии на непаричните средства се радваха на значително по-нисък интерес от страна на инвеститорите спрямо предходните седмици. Дневните изменения, отчетени от инструментите, бяха основно резултат от единични поръчки.

 Борсовите индекси приключиха седмицата, отбелязвайки ръстове. SOFIX и BG40 добавиха по 0,50%, достигайки съответно 481,34 пункта и 157,69 пункта. BGTR30 се повиши с 0,16% до 339,34 пункта, а BGREIT нарасна с 0,30% до 85,97 пункта.

Коментар на Ангел Хаджийски, брокер в ИП “Капман“

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ