Синдикати поискаха разформироване на ДКЕВР

Синдикати поискаха разформироване на ДКЕВР

Синдикати поискаха разформироване на ДКЕВР

За незабавна оставка на цялата Държавна комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и за спешно влизане на ДАНС и другите компетентни органи за обследване дейността на ДКЕВР за корупционни практики настояха синдикалистите от КТ „Подкрепа“. Причината е рязкото поскъпване на електроенергията от началото на месеца.

Председателят на КТ „Подкрепа“ е пратил писмо до ремиера Бойко Борисов и до председателя на НС Цецка Цачева с искане за оставки.

„На фона на замразените вече три години доходи от работни заплати и пенсии и фактът, че България е на последно място в ЕС по ниво на работни заплати и пенсии, на фона на икономическата криза и състоянието на 90 % от бизнес структурите в страната, които са на границата на фалита, считам, че икономическата и социалната обстановка ще се усложни катастрофално. Това обстоятелство ще доведе до галопираща инфлация; свиване на колективното и инвестиционното потребление, на фона на отрицателен тренд на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ); лавина от фалити; рязко повишаване на безработицата; застрашително увеличаване на междуфирмената задлъжнялост;

До увеличаване на лошите кредити, застрашаващо устойчивостта на банките; до срив в и без това ниски приходи в бюджета; застрашително увеличаване на социалното напрежение, което може да излезе извън контрол и да се превърне в масово гражданско неподчинение; До влошаване на икономическите показатели до ниво фалит на държавата", се казва в писмото на Тренчев.

Той подчертава още, че страната е в опасност заради безконтролното и цинично поведение на ДКЕВР, който така и не допусна фактически социалните партньори до технологията на своята работа, предаде БГНЕС. „И заради това КТ "Подкрепа" настоява за незабавната оставка на цялата комисия (ДКЕВР). Считам, че тези дами и господа взривяват социалния мир и поставят под угроза финансово икономическата стабилност на страната", се казва още в писмото на Константин Тренчев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ