Стойнев поиска БЕХ да започне разговори с „Уестингхаус" за нов реактор в АЕЦ „Козлодуй”

Стойнев поиска БЕХ да започне разговори с „Уестингхаус за нов реактор в АЕЦ „Козлодуй”

Трябва да се даде мандат на Българския енергиен холдинг (БЕХ) да започне разговорите с „Уестингхаус" относно формулирането на правно-финансовата рамка за изграждане на нови ядрени мощности в АЕЦ „Козлодуй”. Това заяви пред „Дарик” министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

„Ако финансовият модел не ни удовлетворява, ако цената на реактора се окаже непоносима за нас, ако бъдещата произвеждане електроенергия от реактора излиза на висока цена, ние няма да се съгласим да предприемем последващи действия", обясни Стойнев.

По думите му ако не се споразумеем с „Уестингхаус", ще търсим други възможности, „защото България трябва да развива ядрената си енергетиката”.

Министър Стойнев бе категоричен, че страната ни има нужда от нови ядрени мощности, които да заместят отиващите си 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй". Темата няма нищо общо с АЕЦ „Белене", подчерта министърът.

 „Ние не избираме държава, ние избираме технология. Тази технология е най-безопасна за българските граждани. С безопасността компромис не трябва да се прави", коментира министърът.

Според експертите най-добрата система за безопасност е тази на компанията „Уестингхаус". Тя е единствената, която разполага с изцяло пасивна система за сигурност. Ако захранването бъде прекъснато, реакторът се охлажда в продължение на 10 дни. Реакторът AP-1000 на американската компания „Уестингхаус" е единственият, който предоставя тази технология.

По-рано през седмицата премиерът Пламен Орешарски заяви, че строителят на 7. блок на АЕЦ „Козлодуй“ не е предрешен. „Тепърва предстои много работа по проекта за изграждане на 7. блок на АЕЦ - Козлодуй. Всичко е на предварителен стадий. Въпросът кой ще строи новите мощности не е предрешен. Строителството ще го обсъдим в правителството, но на мен ми се иска ядрената енергетика също да бъде диверсифицирана, а не с единствен доставчик и оператор”, посочи премиерът.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

"Величие" поиска Николай Марков и Виктория Василева да се оттеглят от ръководството на парламентарната група
"Възраждане" призова за правителство "всички срещу ГЕРБ и ДПС" с третия мандат
Пеевски: Прибързана радост, оставаме монолитни, с Доган вървим напред
Бойко Борисов: Няма да участваме повече в преговори, отиваме на избори
Джевдет Чакъров: В групата има напрежение. Да се надяваме, че няма да има разцепление
5 идеи за обзавеждане на малък апартамент
319 мъдри и забавни афоризми
Близо 1 милиард лева добавена стойност е годишният принос за икономиката на Системата на Кока-Кола в България