Съгласиха се да вдигнат минималната заплата до 340 лв.

Съгласиха се да вдигнат минималната заплата до 340 лв.

Съгласиха се да вдигнат минималната заплата до 340 лв.

Постигнато е съгласие минималната работна заплата да бъде увеличена на 340 лв. от 1. януари 2014 г. Това съобщи пред журналисти министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов, предаде БТА. Представена е била и идея обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2-годишна възраст също да бъде 340 лв., съобщи министърът. Той уточни обаче, че преди да се финализира бюджетната процедура, не е коректно отделни елементи от нея да бъдат представяни изпреварващо.

Във връзка с идеята за "швейцарското правило" при определяне размера на пенсиите министърът каза, че "този въпрос дефинитивно вече е решен, защото е принципен, а принципът предполага, когато се приеме веднъж, да продължи да действа през следващите години, а не да се променя всяка година". Принципът е от 1. юли 2014 г. всяка година от тази дата да има осъвременяване на пенсиите по правилото, посочи Адемов.

Когато към февруари 2014 г. има окончателни резултати за ръста на осигурителния доход и инфлацията, тогава ще се знае с колко процента ще бъде увеличението, каза в отговор на въпрос той. Министърът отбеляза, че при всички положения във връзка с ниската инфлация се очертава този процент да не бъде достатъчно висок, "колкото ни се иска".

В отговор на въпрос за условията за песниониране на военнослужещи министър Адемов каза, че няма конкретни решения на този етап, писа "Дарик". Той посочи, че е важно да се съобразим с част от предложенията на Европейската комисия, като едно от тях е ограничаване на ранното пенсиониране.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ