Уволниха шефа на банката на Ватикана

Уволниха шефа на банката на Ватикана

Уволниха шефа на банката на Ватикана

Управителят на банката на Ватикана беше уволнен. Това предизвика въпроси около прозрачността и спазването от страна на банката на правилата против пране на пари.

Управителят на банката на Ватикана беше отстранен от поста си на вчерашното заседание на Съвета за контрол, на което членовете му гласуваха единодушно срещу директора – италианеца Еторе Готи Тедески, съобщи БНР. В съобщение на съвета се пояснява, че причината за уволнението му е, че той не е изпълнявал по задоволителен начин функциите на поста си.

В съобщението се посочва още, че банката ще търси нов управител, който „да възстанови пълноценните и ефективните отношения между Института и финансовата общност, основани на взаимно спазване на международно приетите банкови стандарти".

Ватиканската банка, чието официално име е „Институт за религиозни дейности", е основана през 1942г. От папа Пий XII.

Напоследък около нея избухнаха скандали, когато италианската магистратура започна да я разследва за пране на пари през 2010г. и бяха замразени нейни активи за 23 милиона евро.

Готи Тедески каза, че предпочита да не дава изявления, за да не обезпокоява папата с всички лоши неща, които би казал.

Според италианските медии, той е заплатил с поста си за това, че се е борил за по-голяма финансова прозрачност в банката и за спазване на международните правила против пране на пари, около чието въвеждане има конфликт във върховете на Ватикана.  Друга вероятна причина е и изтичането на поверителна информация от банката.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ