Хампарцумян: Води се целенасочена кампания срещу банковия сектор

Хампарцумян: Води се целенасочена кампания срещу банковия сектор

Хампарцумян: Води се целенасочена кампания срещу банковия сектор

Срещу банковия сектор в България се води целенасочена кампания, заяви председателят на Асоциацията на банките у нас и шеф на "УниКредит Булбанк" Левон Хампарцумян в ефира на bTV. Коментарът му дойде по повод обвиненията, че банките у нас вдигат многократно лихвите по ипотечните кредити. В частност става въпрос за юриста Георги Георгиев, който успя, макар и на първа инстанция, да осъди банка, заради многократно вдигана лихва по кредита му. За две години вноската му се повишила с около 28%.

„В България има милиони кредити, 30 хиляди души работят в банковата система", каза Хампарцумян и посочи, че не е коректно на базата на един случай да се правят изводи.

Банкерът даде пример – ако искате 50 хил. евро за 30 години, банката ще ви даде ипотека, но от друга страна няма 30-годишни депозити, с които тази ипотека да бъде обезпечена. Тоест, банката разчита да събира на пазара депозити в продължение на 30 години – 3-месечни, 6-месечни и т.н., и да плаща толкова, колкото струва депозитът на пазара, в зависимост от развитието на икономиката и т.н.

„Никой не може да направи прецизна хипотеза какви ще бъдат лихвите в 30-годишен срок и затова лихвата е гъвкава. И всъщност, ако трябва да се фиксира и да знаете точно колко ще плащате 30 години напред, тогава ще трябва да се калкулират всички възможни рискове – че ще се влоши икономиката и т.н. , кредитът ще изчезне", посочи Хампарцумян. Той добави, че искането държавата да регулира сектора ще доведе или до поскъпване, или до изчезване на даден вид кредити.

"Спорът между банка и клиенти е търговски спор, той се решава по два начина - или чрез споразумение, или чрез съда. А не чрез медиите", добави още Хампарцумян.

Относно идеята на Любомир Христов да има независим орган, който да регулира тази дейност, Хампарцумян посочи, че предложението е на база на личната мотивация на Христов - самият той да консултира кредитите във всички банки.

„Когато се върна от Америка, обиколи всички банки и искаше да му плащат, за да бъде независим консултант по кредитите. Всички му отказахме и станахме най-лошите на света. Сега иска да накара държавата да направи някакъв вид регулация и той да стане шеф на този регулатор, да стои на едно гише и да казва кой е "ОК”, каза Хампарцумян.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ