Япония окончателно изгуби битката с Китай за втората по големина икономика

Япония окончателно изгуби битката с Китай за втората по големина икономика

Преди около две седмици китайското правителство обяви, че страната е втората по големина икономика в света, измествайки Япония. Тази новина се потвърди официално днес след като стана ясно, че японската икономика е нараснала през миналото тримесечие с по-малко от една пета от темпа, който прогнозираха икономистите, съобщи Bloomberg.

БВП на Япония възлиза на 1,288 трлн. долара през второто тримесечие, докато БВП на Китай е 1,337 трлн. долара за същия период.

През второто тримесечие на 2010 година брутният вътрешен продукт на Япония е нараснал с едва 0,4 на сто на приравнена към годишна основа база. Предварителните прогнози, бяха за икономически ръст от 2,3%.

Въпреки лошия резултат за периода април-юни, към настоящия момент, Япония изпреварва Китай по размер на БВП за първите шест месеца на 2010 г.. Очакванията на анализаторите обаче са, че до края на годината китайската икономика ще изпревари японската значително. По този начин ще се потвърди прогнозата на Международния валутен фонд, че Китай ще бъде втората по големина икономика в света до края на 2010 година, допълва Bloomberg.

Сред шестте най-големи световни икономики, японската нараства най-малко спрямо предходното тримесечие – с 0,1%.

Ръстът в САЩ е 0.6%, в Германия 2.2%, във Великобритания 1.1%,а във Франция 0.6%.

Китай не публикува данни за ръста на икономиката на тримесечна основа, но БВП на страната се е повишил с 10.3% на годишна база.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ