„Газпром” планира да намали доставките на газ за Европа

„Газпром” планира да намали доставките на газ за Европа

„Газпром” планира да намали доставките на газ за Европа

„Газпром” възнамерява да намали доставките на синьо гориво за Европа и Турция, предаде Reuters.

По-конкретно, планира се количествата да бъдат занижени до 158,4 млрд. кубични метра, при обем за миналата година от 161,5 млрд куб. метра, уточнява агенцията като се позовава на прогнозни данни, съобщени от представители на корпорацията.

Средната цена на доставки в Турция и Европа за 2013 г. е била 387 долара за 1000 куб. м., става ясно още от разчетите на руския газов гигант.

„Газпром” предвижда също занижаване на количествата синьо гориво за бившите съветски републики и Прибалтика - от 59,4 млрд. куб. м. до 56,4 млрд. куб. м.

Междувременно стана ясно, че газовата корпорация е  удължила срока за изплащане на украинския дълг, след като получи вноска за погасяване на натрупаните задължения в размер на 786 млн. долара . По-рано компанията заплаши да спре доставките си на газ към Украйна, ако тя не изплати задълженията си към нея и не се съгласи да предплаща бъдещите доставки.

„Газпром“ твърди, че Украйна все още й дължи 2,5 млрд. долара, посочва Би Би Си. Преговорите между двете ще бъдат възобновени след последното плащане от страната.

Украйна обяви в петък, че ще плати, но отказа да преведе цялата сума в знак на протест срещу увеличението на цените на газа, направено от „Газпром“, с 80%. Русия твърди, че последната вноска, преведена днес, покрива задълженията на Украйна към нея от февруари и март 2014 г.

„Приветстваме това, че Украйна изплаща дълга си и отлагаме режима за предплащане до 9 юни“, коментира шефът на „Газпром“ Алексей Милер. Анализатори отбелязват, че плащането дава на Украйна време да преговаря още за цената на горивото, която купува от газовия гигант.

В момента „Газпром“ продава на Украйна 1000 кубична метра газ за 485,50 долара. Цената бе вдигната наказателно, като предишната ставка бе 268 долара за 1000 куб. метра. С новата цена Украйна плаща за синьото гориво повече отколкото всяка друга държава в света.

Почти 15% от синьото гориво за Европа идва от Русия през Украйна.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ