„Тракия икономическа зона" - един от най-големите инвестиционни проекти на България

„Тракия икономическа зона - един от най-големите инвестиционни проекти на България

„Тракия икономическа зона" - един от най-големите инвестиционни проекти на България

„Тракия икономическа зона" се очертава като един от най-големите инвестиционни проекти на България, коментира за Дарик министърът на икономиката Божидар Лукарски.

По думите му достатъчно красноречиво за успешното й развитие говори фактът, че досега са привлечени над 100 инвеститори, от които 80 са чуждестранни. Той уточни, че е впечатлен от мащаба на дейността на „Тракия икономическа зона" и приветства идеята потенциалните инвеститори да бъдат насочвани в зоните според сектора, в който се развиват.

За производство се използват най-вече Индустриални зони Марица и Куклен, за дейности, свързани със земеделието - Агроцентър Калояново, а за образование и иновации - високотехнологичен център „Тракия” и Парк „Образование и високи технологии”, каза министър Лукарски. Той смята, че влиянието на „Тракия икономическа зона" ще е благоприятно за региона и ще спомогне за насърчаването на заетостта, предприемачеството и иновациите.

Пловдив е и сред лидерите по привличане на преки чуждестранни инвестиции, каза министърът, а в номинално изражение създаваният БВП е най-голям в област Пловдив след София град.

„Българската агенцията за инвестиции, както и Агенцията за малки и средни предприятия, също активно ще работят за подкрепа на всеки инвеститор в Пловдив и областта, обещават от министерство на икономиката. Регионални звена на двете агенции ще бъдат създадени най-вероятно през 2016 г.”, уточни министърът.

Божидар Лукарски отбеляза и няколко основни промени в Закона за насърчаване на инвестициите, които ще облекчат бизнеса. Частично ще бъдат възстановявани направените инвестиционни разходи за осигурителни вноски. Предвижда се да се въведе и електронно провеждане на процедурите по обществени поръчки, както и на други ключови електронни услуги, за да се намали осезаемо административната тежест.

Друг основен приоритет на министерството в момента е оптимизиране на работата на търговските представителства, за да привлекат повече инвеститори в индустриалните зони на територията на България, каквато е „Тракия икономическа зона".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ