10 най-лоши финансови решения, които може да вземем

10 най-лоши финансови решения, които може да вземем

10 най-лоши финансови решения, които може да вземем

Финансовото ви състояние е комбинация от всички решения, които взимате през живота си. Зад всеки лош избор винаги стои добро намерение. Затова е жизненоважно да разберем къде е най-вероятно да направим грешка.

MarketLocker състави списък от 10-те най-лоши финансови решения, които може да вземете.

Предполагате, че ще се пенсионирате на определена възраст

Има много фактори, които може да се отразят на възрастта ви за пенсиониране. Някои от тях са извън вашия контрол. Промяна в законите, неочаквани здравословни проблеми, злополуки и други непредвидени обстоятелства може да объркат плановете ви и да се окажете финансово неподготвени за новото си положение.

Искате съвети от близки и роднини, вместо от специалисти

Всички имаме приятел или роднина, който се смята за неоспорим финансов експерт. И тъй като повечето ви близки са изправени пред същите финансови въпроси и проблеми като вас, ви се струва логично да ги потърсите за съвет. Те наистина могат да ви кажат важни неща за личния си опит и за спестяването. Само финансов експерт обаче може да ви помогне да планирате сериозно финансовото си бъдеще. Близките може и да са добронамерени, може дори да са направили отлични инвестиции, но това не означава, че разбират напълно личните ви нужди и особеностите на пазарите.

Не спестяваме за черни дни

Ако нямате спестени пари за извънредни ситуации, един неочакван проблем може лесно да се превърне в трагедия, тъй като сте били неподготвени за него. Може би смятате, че кредитните карти ще ви помогнат при всеки случай, но това не винаги е решението. Много финансови експерти съветват да държите в банката поне равностойността на 3-месечните си разходи. Този буфер може да ви спаси от загуба на дома ви, при здравословна спешност или друга неочаквана ситуация.

Не се застраховаме

Може би не се застраховате, защото смятате, че някои неща не може да се случат точно на вас. Само че болестите и смъртта никога не предупреждават за идването си. Смисълът на застраховката е да помогне в ситуации, които могат да се отразят дългосрочно на човека, който печели пари в семейството. В този смисъл, те са особено важни тогава, когато от нас зависят и други хора.

Не инвестираме

Ако не инвестирате, ще работите до края на живота си. Може би не го правите, защото смятате пазарите за твърде рискови, или защото не вярвате на хората. Но ако искате да получите шанса да спечелите повече, отколкото бихте изкарали само с труд, трябва да се образовате за пазарите, инвестициите и възможните рискове. И един ден да ги поемете. Разбира се, това не бива да става без експертни консултации, нито да започвате на едро. Започнете с възможно най-малки инвестиции и с времето ги увеличавайте.

Харчим парите от пенсионния си фонд

Може да направите ужасна финансова грешка, ако решите да изтеглите парите от пенсионния си фонд, за да изплащате дългове или да си купите нещо, което в момента желаете. Много е лесно да се тегли, но е изключително трудно да се възстанови онова, което така неразумно сме използвали.

Не образоваме децата си за парите

Един от най-важните уроци за живота, който може да дадете на децата си, е как да планират, печелят, спестяват и живеят в рамките на определен бюджет. Ако не го направите, децата ви ще страдат в бъдеще, защото няма да знаят как да управляват едно от най-важните неща в живота – собствените си финанси.

Трупаме дългове

Една финансова грешка може да доведе до омагьосан цикъл от дългове. Да, те са част от живота. Но когато станат твърде големи, е лесно да започнат да ни контролират, вместо ние да контролираме тях. Когато плащате дълговете си, давайте приоритет на кредитните карти, защото там лихвите са изключително високи. Всеки месец отделяйте сума за погасяване на дълговете си.

Нямаме финансов план или бюджет

Да съставиш финансов плани изглежда просто. Вероятно обаче не си съставяте бюджет, защото ви се струва скучна и мудна работа. Във финансите обаче, както и във всички други житейски сфери, трябва да си поставяме цели и да спазваме правилата за изпълняването им. Нуждаете се от нещо, което да ръководи финансовите ви решения. Бюджетът ви помага да планирате за утрешния ден и, в дългосрочен план, да пестите много време и нерви.

Не диверсифицираме рисковете

Заплатата, осигуровките и пенсията не са достатъчни, за да покрият всичките ни финансови нужди и разходи. Можете да се предпазите от неприятни изненади в работата и на пазарите, като разпределите рисковете в много сектори. С помощта на експерти може да създадете портфейл от високо- и нискорискови инвестиции.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ