BP предлага да построи алтернатива на Набуко

BP предлага да построи алтернатива на Набуко

Британската нефтена компания British Petroleum възнамерява да построи нов газопровод, който да свърже Азербайджан с Европа и да намали зависимостта от руския газ, пише „Файненшъл Таймс”.

Новата тръба с дължина 1300 километра и дебит около 10 млрд. куб. м газ годишно под условното засега наименования Югоизточен газопровод ще свърже азербайджанското газово находище "Шах Дениз" със Западна Турции. А оттам, през България, Румъния и Унгария – с Австрия, според плановете на компанията.

Досега са разработени три проекта, предвиждащи създаването на южен коридор до "Шах Дениз". Находището се разработва от консорциум от 7 компании, включително и ВР. Единият от тях е проектът „Набуко”, а останалите два са по-малко мащабните Трансадриатически газопровод на швейцарската компания EGL и проектът ITGI на консорциума IGI/Poseidon, който предвижда връзката да минава през Турция, Гърция и Италия, контролирана от гръцката компания DEPA и италианската Edison.

Изграждането на „Набуко” с дължина почти 4 хил. км, предизвиква много спорове, но е подкрепяно от Европейската комисия.

До края на годината консорциумът, разработващ "Шах Дениз" трябва да реши кой от всички проекти за строеж на газопровод е най-подходящ за транспортирането на газ от находището.

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ