Exxon разпродава активи в Япония за над 5 млрд. долара

Exxon разпродава активи в Япония за над 5 млрд. долара

Exxon разпродава активи в Япония за над 5 млрд. долара

Американската петролна компания Exxon води преговори за продажба на свои активи в Япония на стойност около 400 млрд. йени ( близо 5,2 млрд. долара), съобщи „Ройтерс” като се позова на отлично информиран източник, пожелал анонимност.

По-конкретно Exxon възнамерява да се освободи от по-голямата част от дела си в TonenGeneral Sekiyu KK, която преработва и дистрибутира продукцията на американската компания. Exxon притежава дял от 50,02 % във вид на акции в TonenGeneral, които се оценяват на 2,9 млрд. долара. Освен това американската компания е собтвеник и на верига от 4 хил. автосервиза в Япония.

Източникът на „Ройтерс” уточнява, че се очаква двете страни да потвърдят официално сделката по продажбата през този месец. Засега от TonenGeneral само са потвърдили, че мажоритарният собственик има намерение да преразгледа участието си в акционерния капитал. От своя страна от Exxon са отбелязали, че компанията няма да се оттегли напълно от японския пазар, на който работи вече 18 години.

Както отбелязва The Wall Street Journal, напоследък се наблюдава намаляване на печалбите от нефтопреработвателния бизнес в Япония на фона на слабия икономически ръст и последствията от унищожителните вълни цунами след катастрофалното земетресение от 11 март, 2011 година. Освен това в страната стават все по-популярни хибридните автомобили, които харчат по-малко гориво.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ