Pfizer предложи близо 100 млрд. долара за AstraZeneca

Pfizer предложи близо 100 млрд. долара за AstraZeneca

Американската фармацевтична корпорация Pfizer подтвърди намеренията си да придобие британската компания AstraZeneca като предложи цена от 98,7 млрд. долара – рекордна сума в историята на индустрията, съобщи Bloomberg.

Съгласно предложението на Pfizer, компаниите ще се обединят в холдинг, който ще бъде базиран във Великобритания. Сумата по сделката, която по актуални оценки превишава с 14% стойността на AstraZeneca, ще бъде платена както в ценни книжа, така и с финасови средства.

Pfizer водеше неогласени преговори за покупката на AstraZeneca в продължение на три месеца. Ако бъде финализирана, сделката ще е пореден етап от мащабната консолидация в световната фарма индустрия от известно време насам. Преди около седмица швейцарската Novartis и британската GlaxoSmithKline обявиха крупен обмен на активи, който ще позволи на Novartis да се съсредоточи върху разработването на лекарства за борба с раковите заболявания. Отделно, инвеститотър Бил Акмън и канадската компания Valeant Pharmaceuticals International предложиха 45 млрд. долара за американската Allergan. Zimmer Holdings заяви желание да придобие Biomet за 13,35 млрд. долара.

До момента потенциалните сделки в бранша в глобален мащаб са за около 172 млрд. долара, при това без в този обем да е включена офертата на Pfizer. Една от причините за наблюдаваната активност, особено при операциите по сливания и поглъщания в сектора, е повсеместната загуба на патенти за медикаменти поради изтекъл срок на давност. Това принуждава редица фармацевтични компании да преформатират бизнеса си.

 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ