Александра Жекова стана "Спортист на НСА за 2014 г."

Александра Жекова стана Спортист на НСА за 2014 г.

Александра Жекова стана "Спортист на НСА за 2014 г."

Националната спортна академия "Васил Левски" (НСА) в София присъди отличието си "Спортист на годината" за 2014 г. на Александра Жекова – българската сноубордситка, която се класира пета в дисциплината бордъркрос от сноуборда при жените на Зимните олимпийски игри в Сочи през февруари.

Като носител на приза Сани Жекова ще получи годишна стипендия от 2000 лв. Това стана ясно на церемония в Многофункционалната зала на академията този следобед. Спортистката не присъства, защото има професионални ангажименти и тренира в чужбина. През тази година тя зае трета позиция в крайното класиране за Световната купа по сноуборд.

Отличието е отредено на нея заради упоритата й работа, отличните резултати на държавните първенства и постижението й с най-добро класиране на Олимпиадата в Сочи, посочват от НСА. Жекова е студент по сноуборд четвърти курс в академията. Учебната институция й връчва наградата си за спортист на годината за втори път, след 2012 г. 

НСА награди днес с парични суми и подаръци десетимата си най-добри студенти спортисти. Специална награда - почетен медал, получи на рождения си ден, който е днес, Станимира Петрова. Тя постигна голям успех на Световното първенство по бокс за жени в град Джеджу, Южна Корея, и завоюва световната титла в категорията до 54 килограма. Станимира е и носителка на европейска титла по таекоуон-до ITF от словенския град Блед през 2013 г., а по-рано тази година тя стана и шампионка на планетата по таекуон-до ITF отборно в "Арена Армеец".

Останалите наградени студенти са Александра Митева (карате), Габриела Василева (сумо), Гергана Вацова (самбо), Григория Нанева (ръгби), Евелина Николова (сумо), Иван Сачаров (сумо), Никола Николов (карате), Росен Карамфилов (лека атлетика), Станилия Стаменова (кану-каяк).

С награда Треньор на годината на НСА за 2014г. бе отличен ас. Радослав Пенов – преподавател по карате в академията, спечелил златен медал от Световно първенство по Карате в Полша тази година в категория до 85 кг. - комите. Той е помощник треньор на Националния отбор по карате и председател и треньор на клуб "Файтърс – НСА". Наградата получи с дъщеричката си на ръце. 

Церемонията бе организирана от Асоциацията на спортните клубове и Студентския съвет към НСА, под патронажа на ректора на НСА доц. Пенчо Гешев, който присъства заедно със заместник министъра на младежта и спорта Калин Каменов. След награждаването се проведе Празник на основната гимнастика с акробатични изпълнеия на десетки момичета и момчета по групи. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ