Апелативният съд отмени запора върху имуществото на Медийна група България

Апелативният съд отмени запора върху имуществото на Медийна група България

Апелативният съд отмени запора върху имуществото на Медийна група България

Софийският апелативният съд отмени наложения преди месец с неправомерна заповед запор върху имуществото на „Медийна група България“, която издава вестниците „Труд“, „24 часа“ и „168 часа“.

Заедно с това е отменено и разпореждането, издадено от същата съдийка и даващо право на „особено представителство” на Христо Грозев, който беше съдружник при сделката за купуване на изданията от германската медийна групировка ВАЦ. На практика, днешното решение лишава Грозев окончателно от възможността да участва в управлението на изданията.

Заповедта за запор беше издадена изненадващо преди месец от съдия Мария Георгиева в противоречие със закона, след 7 опита от страна на Грозев да се сдобие с такова решение и съответни откази от други съдии. По закон след отказ по едно и също искане в имуществен спор, не може да се възбужда повторна процедура по него. Издадената заповед освен това беше на името на никому неизвестното лице Иван Иванов – дори и на самия Грозев, който публично отрече да има връзки с него. В същото време т.нар. Иван Иванов няма никакво участие в собствеността на изданията, медийната група и нейни активи, което означава, че не може да предявява никакви юридически претенции.

След разразилия се скандал със запора съдия Мария Георгиева беше предложена за дисциплинарно уволнение от Инспектората на Висшия съдебен съвет заради множество доказани сигнали за нарушения от нейна страна.

В мотивите си по отмяната на нейната заповед за запор днес Софийски апелативен съд заявява, че законът не предвижда налагане на обезпечителна мярка "особено представителство", както е отсъдила съдия Мария Георгиева. Според САС тази мярка "е изключително неподходяща", защото това може да възпрепятства дейността на търговското дружество. По същата причина се вдигат и запорите върху имуществото на вестниците в групировката, се казва още в мотивите на съда.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ