Български ученици конструираха забавни машини за верижна реакция

Български ученици конструираха забавни машини за верижна реакция

Химията и физиката не са чак толкова скучни и страшни. Напротив, с тях дори може да се забавляваш. Това показват резултатите в научното състезание за ученици Chain Reaction, организиран у нас от BASF, съвместно с БАН, СУ Св. Климент Охридски, ХТМУ-София, Съюза на химиците в България и Съюза на учените в България. То се проведе в периода 7 октомври – 15 ноември. Право на участие в него имаха отбори от български училища с минимум 2 и максимум пет члена на възраст от 14  до 17 навършени години.

Всички те имаха за задача да планират и създадат забавна машина, задвижвана посредством  физични или химични реакции, след което да запишат функционирането й на видеоклип, с който да кандидадатстват в състезанието. Изискванията от страна на организаторите бяха  изобретенията да са направени от разнообразни подръчни материали и инструменти сред които аксесоари и материали от училищните лаборатории по физика и химия,  предмети от ежедневието, дори играчки, донесени от вкъщи (напр. пластмасови играчки, топчета, домино и др.), домашно изработени предмети от картон, ръчно изрисувани декорации и др.,  материали за рециклиране като празни полиетиленови бутилки, консервени кутии, вестници и др., както и инструменти и предмети, свързани с устойчивото развитие - слънчев панел, електромотор, предмети, задвижвани от вода или вятър и др.)

По регламент, за да бъде допуснато до конкурса всяко изобретение трябва да съдържа най-малко десет стъпки, като за една стъпка се приема пренасяне на енергия от едно действие към друго действие, да се задвижва с едно докосване и най-малко три от стъпките да са базирани на химични реакции.

В надпреварата се включиха 17 отбора от 12 града, като 9 от тях са успели да конструрат отговаряща на условията машина Chain Reaction. Победители ще има в две категории – награда на журито и награда на публиката, а имената им ще станат ясни на официална церемония в понеделник, когато организаторът BASF ще връчи призовете.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ