Висшият съдебен съвет заседава извънредно по есемес въпроси

Висшият съдебен съвет заседава извънредно по есемес въпроси

Висшият съдебен съвет заседава извънредно по есемес въпроси

Висшият съдебен съвет (ВСС) се събра на извънредо работно заседание, за да обсъжда скандала от миналата седмица, пламнал от есемес, пратен на премиера и след това препратен от премиера на висшия магистрат Лозан Панов.

И макар есемизацията в отношенията съдебна-изпълнителна власт да е тема за извънредно заседание, самите членове на ВСС са били свикани също с есемеси, съобщи БНР. 

Не е ясно какво точно обсъждат висшите магистрати - дали разследват пътя на есемеса или пък последствията от него. Премиерът се появи неочаквано на заседанието миналата седмица в резултат на есемизацията и се включи с реч, в която даде някои обяснения по други гейт истории с незаконни записи на разговори между съдийките Румяна Ченалова и Владимира Янева. Но и предупреди Лозан Панова да не се меси в политиката. Самият есемес, от който започна всичко, беше докладване в реално време до Борисов, че "Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записа с двете каки, не го приехме". След това Борисов го препратил на Панов, а малко по-късно се появи неочаквано и на самото заседание. И понеже впоследствие много натежа въпросът кой точно е пратил есемеса, ден-два по-късно премиерът заяви, че го е получил от свой съветник, присъствал на заседанието.  Още ден-два по-късно и съветникът, който се оказа Яне Янев си призна: "Аз изпратих есемеса на премиера". И може би интригата щеше да свърши с това, ако не добави, че самият той го получил от "чиновник във ВСС" .

Контекстът на всичко това явно е поводът за днешното извънредно заседание на висшите магистрати.

Съветът трябва да работи, а не да се занимава с есемесгейт, защото това го отклонява от същинската му дейност, заяви още на влизане в заседанието председателя на ВАС Георги Колев. Той коментира още, че не вижда проблем в това член на ВСС или човек от администрацията да е изпратил есемеса, който провокира министър-председателя да се яви лично и без предварителна уговорка в Съвета, прекъсвайки неговото последно заседание от миналата седмица. .

В крайна сметка е било решено да не се образува специална проверка от кой телефон е бил пуснат есемеса, а и всички присъствали днес членове на Съвета (около 20) декларирали, че не са изпращали съобщението на Борисов. Половината от тях изразили готовност доброволно да представят разпечатка на телефонните си комуникации, съобщи председателя на етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров. Той самият няма да излиза с предложение подчинената му комисия да образува проверка по случая. "Работите са много по-дълбоки и целта е много по-различна. Определени кръгове клатят държавата и тази календарна година ще стане ясно кои са", заяви ощеТодоров, но отказа да бъде по-конкретен и обясни, че това е позицията му като гражданин, не искал да се прави на политолог.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ