Внимание! Мними данъчни инспектори

Внимание! Мними данъчни инспектори

Внимание! Мними данъчни инспектори

Двама мъже, представящи се за данъчни служители, "проверяват" търговски обекти. Измамниците влизат като клиенти и купуват нещо дребно. Ако не получат касова бележка, предлагат на нарушителя да му "спестят" издаването на акт и налагането на санкция срещу дребна сума в брой - това, накратко е сценарият, по който се разиграва нова схема на измама, предупреждава НАП-Пловдив. Само за седмица в дирекцията на НАП са постъпили четири сигнала от пострадали собственици на магазини.

По думите на търговците единият от фалшивите инспектори е нисък, набит и гологлав, а другият - висок и слаб. Всички посетени от тях обекти са без видеокамери за наблюдение. Вероятно магазините са специално подбрани, за да не може мнимите данъчни да бъдат записани и проследени.

Служителите на приходната администрация винаги се легитимират със служебна карта при извършване на проверка. Те не изискват и не приемат плащания в брой, припомнят от НАП-Пловдив.

Всички дължими суми по глоби и актове се плащат безкасово по банков път по сметката на съответната териториална дирекция. Искането на пари в брой означава, че става дума за измама или корупция, за което трябва да се сигнализират НАП и МВР, напомнят от приходната агенция.

Служебната карта на данъчните не може да бъде фалшифицирана, защото е отпечатана на специална хартия и е защитена с воден знак. Освен трите имена, ЕГН, длъжност и месторабота на служителя, на нея е изписан и уникален номер на издаване.

При съмнение, че картата е фалшива, гражданите могат да позвънят на информационния телефон на НАП 0700 18 700 и да разберат дали проверяващият е действително данъчен инспектор.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ