Водачи с отнети книжки масово шофират без тях

Водачи с отнети книжки масово шофират без тях

Водачи с отнети книжки масово шофират без тях

Над 1/4 от нарушителите на пътя, чиито шофьорски книжки са били отнети, се качват на кола отново, преди да изтече срокът на наказанието им. Това става ясно от писмен отговор на вътрешния министър Румяна Бъчварова на депутатски въпрос.

Статистиката е стряскаща, тъй като показва освен големия брой нарушения и че провинилите се нямат никакъв страх от наказание. Това създава голяма несигурност на пътя, защото не се знае колко неправоспособни се намират в трафика, а и няма гаранция, че контролът на КАТ изобщо действа, пише ”Сега”.

През 2015 г. МВР е отнело книжките на 22 851 шофьори - от 3 месеца до 1 година, а 5739 от тях са хванати отново да карат кола в периода, в който нямат право да шофират.

Сред тях има и още по-драстични случаи - шофьори с отнета книжка, които след като веднъж вече са глобени, че карат без свидетелство, отново са седнали на волана. Този рецидив е особено тежък случай, който се преследва като престъпление. Според НК, който шофира в срока на изтърпяване на наказанието и след като е глобен за това, се наказва с до три години затвор и глоба от 200 до 1000 лв.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ