Депутатите гласуваха за замразяването на заплатите си

Депутатите гласуваха за замразяването на заплатите си

Депутатите гласуваха за замразяването на заплатите си

Тази сутрин депутатите приеха проект на решение, с което се спира преизчисляването на основното им месечно възнаграждение. 216 депутати гласуваха „за” проекта, а един – „против”.

Вносителят на проекта Михаил Миков заяви от парламентарната трибуна: „Предлагаме, считано от 1 юни 2013 г., да се спре за срок от 6 месеца до 31 декември 2013 г. преизчисляването на основното месечно възнаграждение, съобразно средномесечната основна заплата от предходното тримесечие. Актуализацията на месечните възнаграждения се отнася и за лицата, чиито основни месечни възнаграждения са обвързани с основните месечни възнаграждения на народните представители, включително ръководствата на Народното събрание и постоянните комисии”.

„Ефектът ще се разпростре и върху още 27 институции – президента, председателя на Министерски съвет, главния прокурор, председателя на Върховния съд и други съдилища. Това е акт на солидарност и предполагам, че той ще бъде подкрепен от цялото народно представителство. От институциите има разбиране за акта на солидарност към българските граждани, които в условията на криза и управление, което не можа да ги смекчи, изпитват доста тежки последици и живеят доста тежък живот. Предлагам срокът да бъде 6-месечен, защото в относително кратък период могат да се усетят действията на новото правителство. От първия ден се вижда, че те са насочени към подобряване на социалната обстановка в страната”, посочи Миков, цитиран от "Фокус".

До края на миналата година депутатите получаваха основна заплата от 2196 лв., а през януари 2013 г. възнаграждението им се увеличи на 2448 лв., съобразно последните данни на Националния статистически институт (НСИ) за размера на средната работна заплата. Според правилника на парламента заплатите на депутатите са колкото три средни в обществения сектор. През третото тримесечие на 2012 г., от когато са последните данни на НСИ, средното възнаграждение в страната е било 816 лв.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ