Дянков: България може да научи страните от еврозоната на някои уроци

Дянков: България може да научи страните от еврозоната на някои уроци

"България може да научи страните от еврозоната на някои уроци, които те са забравили", каза министърът на финансите Симеон Дянков в интервю за авторитетното предаване Quest Means Business на CNN, предадоха от пресслужбата на министерството на финансите.

"Както финансовите министри от ЕС, така и политиците и анализаторите, трябва да са наясно, че решението на проблемите в еврозоната не може да е частично, то трябва да е цялостно", обясни Дянков.

"Това, което научихме от кризата, е, че се нуждаем от строги фискални правила", подчерта той. "В момента залагаме в устройствения си бюджетен закон възможността правителствата да не могат да провеждат недисциплинирана фискална политика. Това е нещо, което всички държави от ЕС трябва да направят и останалите страни от еврозоната могат да научат от България".

На въпрос на водещия Ричард Куест защо България иска да се присъедини към "потъващия кораб на еврозоната", министър Дянков изтъкна, че със страни като България, Естония и Словакия, които се присъединиха наскоро към ЕС, еврозоната би се превърнала в един фискално по-консервативен клуб, което е в полза на всички. Еврозоната има много какво научи от тези държави, защото ние вече сме преминали през огромни преструктурирания на икономиките и на банковите си системи след падането на комунистическите режими и тези уроци днес са някак забравени.

Въпреки това Дянков заяви, че България не би приела да се присъедини към еврозоната в сегашното й състояние.

"В края на 2009 година, след като станах министър, положих големи усилия за включване на България към еврозоната. Тогава се случи кризата в Гърция и всички насочиха вниманието си в друга посока. Сега сме по-предпазливи, защото искаме да знаем към какво се присъединяваме - не само от монетарна гледна точка, но и какви фискални и данъчни правила ще се появят. Ние не искаме хармонизация на данъците", каза още той.

Българският министър прогнозира, че въпреки трудностите през последните няколко години, единната европейска валута ще стане най-силната световна валута.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ