ЕК: Протестите в България показват колко загрижено е обществото

ЕК: Протестите в България показват колко загрижено е обществото

ЕК: Протестите в България показват колко загрижено е обществото

"Протестите от последните дни в България показаха за пореден път мащаба на загриженост в обществото по повод върховенството на закона.” Това гласи част от официална позиция на Европейската Комисия огласена днес на пресконференция от говорителя Оливие Баи

„Противоречията около назначаването на председател на ДАНС показват нуждата от реформи. Те показват също необходимостта от политики и процедури, които да заслужат доверието на българското общество.

Компетентността е ключов фактор за определяне на това, кой ще поведе българските усилия в тези ключови области", се посочва още в становището на ЕК.

Европейската комисия отчита факта, че кандидатът, предложен миналата седмица за председател на ДАНС, е изразил намерение да се оттегли. Но в същото време очаква, че новият кандидат за поста, ще отговаря на необходимите изисквания за почтеност и ще има нужните качества, посочи още говорителят Оливие Баи.

Марк Грей също говорител на ЕК допълни от своя страна, че прозрачността и откритостта при назначения на високи постове е висш принцип, който ЕК отстоява, особено по отношение на процедурите в България

Очевидно в България е в ход процес, няма да коментираме отделни случаи, но всичко това показва важната роля на прилагането на посочените критерии при определянето на ръководителя на ДАНС, добави Грей.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ