Земеделският министър: Да защитим като марка и гроздовата ракия

Земеделският министър: Да защитим като марка и гроздовата ракия

Земеделският министър: Да защитим като марка и гроздовата ракия

След като „Горнооряховският суджук” беше обявен за защитено географско указание в ЕС, трябва да обявим за такова и гроздовата ракия. Това заяви земеделският министър Мирослав Найденов по време на представяне на българския деликатес, цитиран от агенция „Фокус”. По думите му българите трябва да имат самочувствието на нация, която дава на пазара хубави неща.

Министърът очаква процесът на регистрация на гроздовата ракия да отнеме повече от 3 години, колкото бяха нужни за регистрацията на суджука. Причината е, че подобни алкохолни напитки произвеждат и съседни на България балкански държави.

Миналата седмица с регламент, публикуван в официалния вестник на ЕС, "Горнооряховският суджук" (Gornooryahovski sudzhuk) беше вписан като защитено географско указание (ЗГУ) в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания. Така родният специален колбас стана първото българско защитено географско наименование съгласно политиката за качество на храните на ЕС. Вече могат да го произвеждат само фирмите - членове на сдружение "РАХОВЕЦ - 2007" Горна Оряховица, а именно ЕТ "СТЕФМАРК – Стефан Марков", "Р.А. – 03 – Боби" ООД и "Родопа–Горна Оряховица-96" ЕООД. Останалите производители в ЕС, които искат да го изготвят, ще трябва да плащат на България.

В Евросъюза има три вида квалификации за качество, съгласно политиката за качество на селскостопанските продукти и храни. Те са: Защитени наименования за произход (ЗНП), Защитени географски указания (ЗГУ) и Храни с традиционно специфичен характер(ХТСХ). Първите са имена на продукти, които са произведени, преработени или приготвени в дадена географска област чрез признато ноу-хау на местните производители. Вторите, сред които е и горнооряховският суджук, обозначават селскостопански продукти или храни, чиято репутация или характеристики са тясно свързани с производство в географския район. Третите не са свързани с някое специално място, но трябва да бъдат произвеждани съобразно посочена спецификация.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ