Какво даде България на НАТО за 10 години?

Какво даде България на НАТО за 10 години?

Какво даде България на НАТО за 10 години?

Днес се навършват точно 10 години от връчването на ратификационния документ за присъединяване на България към НАТО, с което страната ни стана пълноправен член на Алианса.

Близо 16 месеца след срещата на високо равнище на НАТО в Прага на 21 ноември 2002 г., където получава покана за започване на преговори, България се присъединява към Северноатлантическия пакт. 

На 29 март 2004 г., в 20 часа и 50 минути българско време във Вашингтон министър-председателят Симеон Сакскобургготски връчва на американския държавен секретар Колин Пауъл ратификационния документ за присъединяване на България към Организацията на Северноатлантическия договор. От този момент България става пълноправен член на НАТО.

Българският принос към дейностите на НАТО е разнообразен, пише Дир.бг. България работи активно за укрепване на политическия диалог и на политическите консултации и координация в рамките на Алианса, дава своя принос към операциите и мисиите на НАТО в отговор на кризи и към развитието на военните способности на организацията.

Операцията "Актив Индевър" (Active Endeavour, ОАЕ) е една от мерките на НАТО за борба с тероризма и се изразява във възпиране, защита и откриване на терористични действия в акваторията на Средиземно море, от март 2004 г. операцията обхваща цялото Средиземноморие. От 2005 г. практически израз на подкрепата на България за операцията е участието й всяка година за срок от един месец с една фрегата - "Дръзки", с екипаж от около 110 души и една група от специалния морски отряд за проверка на корабите. 

Тренировъчната мисия на НАТО в Ирак (NTM-I) стартира на 14 август 2004 г. по молба на временното иракско правителство с цел да осигури конкретна помощ в подготовката и оборудването на иракските сили за сигурност. Помощта е насочена към създаването на ефективен, демократично ръководен и стабилен сектор за сигурност.

България участва периодично в мисията с военни инструктори в зависимост от конкретните потребности. 

Поемането на командването на Международните сили за сигурност в Афганистан (ИСАФ) през август 2003 г. е друга важна крачка към утвърждаване на ролята на НАТО извън Европа. На 18 май 2006 г. българското правителство разрешава изпращането на контингент от въоръжените сили на България за операцията на Международните сили за поддържане на сигурността (ИСАФ) в Афганистан за времето от 15 юли до 11 декември 2006 г. 

На 1 август 2006 г. България поема ръководството на най-важния инфраструктурен обект в Афганистан - летището в Кабул, за срок до 1 декември 2006 г. Това е първата самостоятелна мисия на българските Военновъздушни сили зад граница, които се включват в приоритетната за НАТО мисия в Афганистан под егидата на международните сили ИСАФ.

В началото на юли 2009 г. се провежда операция "Ocean shield" (Океански щит) в акваторията около Сомалия. На 17 ноември 2010 г. правителството на България разрешава участието на военнослужещи от Въоръжените сили на страната в операцията на НАТО. 

На 30 март 2011 г. Министерският съвет разрешава изпращането на фрегатата "Дръзки" за участие в операцията на НАТО "Обединен защитник" в подкрепа на оръжейното ембарго срещу Либия. 

От 3.05 часа на 21 май 2012 г. българско време е обявена първата фаза на оперативна готовност на системата за противоракетна отбрана на НАТО на територията на европейските страни членки. Сто процента от територията на България попада в обхвата на защита с вече наличните средства за противодействие срещу евентуална заплаха с междуконтинентални балистични ракети, идваща от райони на нестабилност. 

Цялостната политика по участието на България в НАТО се координира и контролира от Междуведомствен съвет по участието на Република България в НАТО и в общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ