КАТ вече ще глобява и майки с колички

КАТ вече ще глобява и майки с колички

КАТ вече ще глобява и майки с колички

От утре пътните полицаи ще следят с повишено внимание за неправилно пресичащи майки с детски колички. Мерките са част от започващата кампания „Ваканция, да пазим живота на децата на пътя”. В рамките на кампанията ще се следи и дали се ползват специалните и задължителни по закон детски столчета за транспортиране на деца.

Ще бъдат глобявани както провинилите се майки, така и всички пешеходци, нарушаващи правилата, предупреждавата от КАТ.

От службата мотивират новата акция със статистика, която, странно не отчита вина на майки и пешеходци за пострадали деца на пътя, а на шофьори, които карат бясно.

„През годините се констатира, че неправилните действия на водачите на автомобили са причина за катастрофите със загинали деца. Едва 8,3 процента от пътнотранспортните произшествия, станали в София, са вследствие на нарушение на децата пешеходци.”, разсъждават от КАТ.

Изводите са правилни, само дето действията не отговарят на думите, т.е. защо кампанията не удря там, където е причината, а не следствието. Даваме си сметка, че за КАТ е много по-лесно да спре майка с количка, отколкото профучаващ със 100 км/ч. автомобил, но също така сме виждали други примери в други държави – как пътните полицаи спират движението, за да премине майка с количка.

В допълнение към друг тревожен извод, съобщен със загрижен тон пак от Пътна полиция, че България е държавата от Европейския съюз с най-много загинали деца при катастрофи, нека добавим, че сме и държавата с възможно най-безхаберно отношение към създаването на облекчения за придвижването на майки с колички. А също и държавата, в която водачите упорито отказват да спират на пешеходни пътеки.

В тази връзка, предлагаме поне един ден от кампанията пътните полицаи да стоят на входа на няколко столични подлеза и да пренасят детски колички, вместо да глобяват. Сигурни сме, че още на втория час ще предпочетат да осигурят бърз и безопасен маршрут на майките. Всъщност, не е ли най-добре за всички да дават дежурства до "зебрите"?

А, и още нещо – КАТ всъщност не означаваше ли Контрол на Автомобилния Транспорт?

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ