Кой влиза в кабинета на Орешарски?

Кой влиза в кабинета на Орешарски?

Кой влиза в кабинета на Орешарски?

Очаква се днес кандидатът за премиер на Коалиция за България Пламен Орешарски да бъде готов със състава на новия кабинет. Вчера той заяви пред bTV, че членовете му са определени "на 90%".

В ранния следобед предложението за новия Министерски съвет ще бъде обсъдено на закрито заседание от Националния съвет на БСП, който трябва да го утвърди.

Най-вероятно правителството ще бъде гласувано в Народното събрание утре. Председателят на парламента Михаил Миков е готов да свика извънредно заседание на Народното събрание във вторник, на което да бъде гласувано новото правителство с премиер Пламен Орешарски, предаде "Фокус". 

Кои ще влязат в кабинета на Орешарски?

Евродепутатът Кристиян Вигенин вероятно ще е новият външен министър в програмното правителство на Пламен Орешарски, пише КРОСС. За това, че той ще е титуляр на поста, загатна призивът му в четвъртък към президента Росен Плевнелиев да спре всички назначения на посланици. Според запознати името на Вигенин се спрягаше още при реденето на кандидат-депутатските листи на левицата, но тъй като остана извън тях, за дипломат номер 1 след изборите се завъртяха имената на други двама евродепутати на БСП - Илияна Йотова, която водеше листата в Пазарджик, и на Ивайло Калфин, който бе кандидат-президент през 2011 г. и бе външен министър при тройната коалиция.

Друг сигурен министър в кабинета "Орешарски" е новият шеф на МВР ген. Красимир Петров. Той ръководеше Гранична полиция, беше и шеф на баретите. 

В неделя сутрин в телевизионно предаване директорът на болница "Шейново" д-р Таня Андреева потвърди, че е приела да бъде министър на здравеопазването, след като е водила разговори с лидера на БСП Сергей Станишев.

Макроикономистът Петър Чобанов бе спряган за икономически министър, но почти сигурно ще поеме финансите, твърдят от "Позитано" 20. Задължително в правителството влиза и финансистът Кирил Ананиев, пише още "Стандарт". Той има опит в правенето на бюджети и дори имаше вариант да оглави финансовото министерство.

Сред сигурните имена се сочат зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов за вицепремиер по социалните въпроси - позиция без портфейл и без да оглавява друго министерство. Той е искал да бъде силов вицепремиер, но този вариант е отпаднал. А самото министерство на труда и социалната политика вероятно ще бъде поето от Драгомир Стойнев, бивш шеф на социалната парламентарна комисия.

Сигурно е името и на Ангел Найденов за отбраната.

Глава на министерството на регионалното развитие ще е Искра Михайлова. Тя е депутат от гражданската квота в ДПС. Била е в сектора по времето на кабинета "Станишев", но като зам.-министър. Другият ресор, който ДПС вероятно ще поеме, е транспортът. Дълго време се спрягаше името на депутата Камен Костадинов. Възможно е обаче вместо него да бъде избран експерт в областта. В късния следобед вчера се завъртя неофициалната информация, че ДПС ще посочи и министъра на икономиката. Ресорът обаче ще се уточнява до последно. Голяма е битката и за министерството на енергетиката, която се очаква да бъде отделена от сегашното министерство на икономиката. Засега като титуляр се спряга депутатът Явор Куюмджиев.

Като сигурно име в кабинета "Орешарски" се сочи правосъдният министър - юристът Младен Червеняков. Той дълго бе спряган за титуляр в МВР, но ще влезе като номер 1 в министерството на правосъдието. Червеняков заемаше поста и в правителството на Жан Виденов. Днес Орешарски заяви на работна среща с движение "България за гражданите", че правосъдният министър ще бъде и вицепремиер. 

Орешарски посочи, че съдебната реформа ще бъде негов основен приоритет. "Върховенството на закона е предпоставка за справяне с бедността – аз съм дълбоко убеден, че е така", посочи той.

Олимпийският шампион по борба Георги Мърков и прочутият ни гребец Петър Мерков са двамата фаворити от обсъжданите пет имена за шеф на спорта, пише още "Стандарт". Вероятно ведомството отново ще е агенция, а не министерство.

За да уточни последните аспекти от политическата си програма тази сутрин Орешарски се среща с експерти от „Атака”, „България на гражданите”, ВМРО и „Глас народен”. Заедно с експерти от Коалиция за България, те ще обсъдят аспекти от програмните приоритети за управленския мандат 2013 – 2017 г. Срещите започнаха в 09:00 часа в зала „Запад” на Народното събрание.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ