Летище София осъдено да плати 38 млн. долара на кувейтски фонд

Летище София осъдено да плати 38 млн. долара на кувейтски фонд

Летище София осъдено да плати 38 млн. долара на кувейтски фонд

Кувейтският строител на пистите на Терминал 2 спечели делото срещу Летище София в Парижкия арбитражен съд за 38 млн. долара обезщетение. Това съобщи Bulgaria On Air като се позова на изявление на министъра на транспорта Ивайло Московски.

Солидната глоба ще замрази плановете за развитие на софийското летище, което се нуждае от разширение на аерогарата и построяване на втори терминал. „На практика, решението на съда лишава летището от възможността да реинвестира в развитието си”, коментира министър Московски.

 Съдебният спор започна по иск на компанията Mohammed Abdulmohsim Al-Harafi and Sons, построила пистата на новия терминал на софийското летище. Изграждането й бе финансирано със заем от Кувейтския фонд за развитие. Впоследствие изпълнителят заведе иск срещу Летище София за забавяне на разрешителните за строеж, оскъпяване на работата и неизплатени суми. Позицията от българска страна бе, че кувейтците не са представили фактури за допълнително направени разходи и затова те не са покрити. Парижкият арбитражен съд обаче се е произнесъл в полза на кувейтската страна.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ