Менда Стоянова: Пенсиите не могат да бъдат увеличени с 10% догодина

Менда Стоянова: Пенсиите не могат да бъдат увеличени с 10% догодина

Менда Стоянова: Пенсиите не могат да бъдат увеличени с 10% догодина

За да може държавата да увеличи всички пенсии с 10% от 2012 г. ще са необходими поне 1 милиард лева годишно. При сегашното състояние на икономиката тези средства не могат да бъдат осигурени. Това каза председателят на парламентарната комисия по бюджета Менда Стоянова в предаването „Неделя 150”. По думите й приходната част на бюджета за следващата година е изчислена на консервативни принципи и ръст от 1 процент, предаде БНР.

„Ако в хода на 2012 година този ръст не се постигне, т.е. ние имаме по-малко ръст, който рефлектира в намаление на приходите, това означава, че в хода на изпълнението на 2012 година правителството има два подхода - да запази дефицита на 1,3, както е записан в бюджета, т.е. в хода на изпълнението се ревизират разходи и се прави икономия от разходи във всичките пера на бюджета, с изключение естествено на приоритетите НОИ, т.е. пенсии, социално осигуряване, здравеопазване и образование - всичко останало отива надолу, или пускаме по-висок дефицит. Трябва ли да допускаме по-висок дефицит и с какъв размер, това е решение, което може да се вземе, ако настъпи апокалиптичната картина, обрисувана от Оли Рен примерно”, заяви Стоянова.

Изпълнителният председател на Стопанската камара Божидар Данев заяви, че единственият начин за стабилизиране на бюджета на Националния осигурителен институт е едновременно постепенно увеличаване както на възрастта за пенсиониране, така и на осигурителния стаж. Според Божидар Данев бюджетът за следващата година е твърде предпазлив. Не са заложени средства за електронно правителство и не е ясно какво ще постигнат отделните министерства с предвидените средства за тях.

„Целта на бюджета е супер финансова стабилност, но ние не виждаме целите на министерствата - какво ще постигнат отделните министерства с тези средства, тъй като ние виждаме, че тези средства не намаляват към министерствата, няма на практика намаление на средствата за държавните структури”, убеден е той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ