Москва огорчена от изявление на Външно

Москва огорчена от изявление на Външно

Назрява дипломатически скандал между Русия и България заради становище на българското външно министерство, публикувано на сайта на ведомството. То е във връзка с появили се медийни публикации, че в периода 6-8 май е била планирана визита на руска официална делегация, начело с говорителя на руския парламент Сергей Наришкин.  Външно напомня със съобщението си, че спрямо Наришкин са наложени и действат ограничителните мерки на ЕС спрямо руски висши държавни чиновници по повод кризата в отношенията Русия-Украйна. Те са в сила от 21 март и постановяват 1) забрана за влизане и транзитно преминаване на територията на държавите-членки на ЕС; 2) замразяване на всички финансови средства. България е страна членка на ЕС и решенията на общността са задължителни за изпълнение, уточняват още от МВнР

Часове след оповестяването на позицията Държавната Дума излезе с остра реакция. „Позицията на Българското Външно министерство ни удивлява, действията на България ни огорчават, надяваме се, че изявлението от българска страна ще бъде преразгледано като грешка, която ще бъде поправена”, заяви заместник-ръководителят на апарата на Държавната Дума Юрий Шувалов.

Той специално подчерта, че действително е имало планирана визита в София на Наришкин в посочения период, но тя е била отложена по взаимно съгласие. „А днес, в ултимативна форма се правят изявления, които не съответстват на духа на партьнорство между нашите две страни. Звучат и тезиси, които са недостоверни – говори се за запорирани светки, каквито Сергей Наришкин никога не е имал. Сякаш си имаме работа със зомбирани хора. Надявам се, че нашите партньори ще намерят сили да излязат от това състояние”, заявява още Шувалов. Той добавя, че „нашето отношение към братския български народ не се променя, независимо от разни изявелния на чиновниците от Министерство на външните работи."

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ