България

Политика

|

Общество

|

Най-интересното във вестниците на 17 септември, петък

Най-интересното във вестниците на 17 септември, петък

Да класираме дописките днес, за да видим кой е по-по-най.

Заглавието на деня е Все пак преди ГЕРБ е имало и хан Аспарух. Всъщност точното и хубавото заглавие би било "Все пак преди Бойко Борисов е имало и хан Аспарух". Но авторът на сентенцията - лидерът на СДС Мартин Димитров, явно се е побоял да не пресоли манджата, споменавайки Го поименно. Ето цитат от интервюто на синия председател: "Много е важно политиците да не се самозабравят. България, мисля, не започва с ГЕРБ. Не е лошо управляващите да признаят някои заслуги за страната поне на хан Аспарух, на хан Крум, който пръв пише закони и се бори с престъпността, на цар Борис I... Ако трябва да се шегувам, сигурно трябва да се провери дали пък и те не са били членове на ГЕРБ..."

Скандалите на деня са два. Съвсем пресен е със здравния министър и съпруга й. Анна-Мария Борисова се оплете в обяснения за фирмата на мъжа си, пише "Сега". Министърката е заподозряна от червената депутатка Мая Манолова в конфликт на интереси и че урежда повече работа за съпруга си, като променя лекарствения списък така, че повече медикаменти задължително да минават през клинични изпитвания. Вместо да отговори директно, с тенекиено-превзето-високомерен тон и размахан пръст Борисова така оплете проучвания, изследвания и изпитвания, че остави впечатление за ускорена утайка в урината, казано на клиничен език.

"Тотално непознаване както на законите, така и на дейността на фирмата на собствения си съпруг демонстрира здравният министър Анна-Мария Борисова. Мъжът на министърката - Стефан Кривошиев, е съсобственик на фирмата "Център за клинични изследвания Ф. Олбрайт". "Г-жа Мая Манолова очевидно не е чела законите или поне не в тази част, която касае клиничните проучвания. Направете разлика какво е клинично проучване и какво е изследване. Изследваш нещо, което знаеш, например кръвна захар, утайката. Това са изследвания. Какво е проучване? Думата означава, че проучваш нещо, което не знаеш. Например, не знаеш ефекта от едно лекарство позитивен ли е или дава много странични ефекти", поясни Борисова в парламента вчера. Тя допълни, че фирмата на съпруга й е клиничен център за изследвания. "Тази фирма никога не се е занимавала, не се занимава и в бъдеще няма да има право да се занимава с проучвания", допълни тя. Борисова така и не обясни какво точно изследва фирмата и дали все пак то не е свързано с лекарства. По закон обаче у нас има клинични изпитвания, когато става дума за лекарства, а не проучвания или изследвания. Освен това според "Дакси" предметът на дейност на фирмата на Стефан Кривошиев е клинични проучвания и изследвания", пише "Сега".

Вторият скандал е с прословутия "Октопод" Алексей Петров. Блатото с неговите обвинения и дела е толкова голямо, че никой цивилен не може да се измъкне от него без възпаление на мозъка. Лошото е, че възпалението е май в прокуратурата. За да се ориентирате във важното, без да затъвате в подробности, вижте коментара на "Дневник" "Октоподът" на крачка от свободата? 

Най-излишният призив на деня е на Велислава Дърева в "24 часа" Яне кове желязна ръка. Защо мълчат партиите. Приятелко любезна, Янето нищо не може да изкове, ако не са журналистите да му държат микрофоните и да му транслират несресаните мисли. Ако не бяха същите, тая светла политическа личност днес нямаше да краси Народното събрание. Но журналистите сякаш сами си произвеждаме някакво шизофренично перпетум мобиле - правим си кумири, за да има после кого да сечем с наточеното си публицистично перо.

"МениджърНюз" ви желае приятно четене.     

Още заглавия:

Есенният махмурлук на еврозоната, Нуриел Рубини, "Дневник"

Неграмотността расте, безумията в образованието също, Кольо Колев, "Труд"

Васил Найденов: Само аз си отворих банковите сметки, "24 часа"

И в новата европейска война България избра губещия лагер/Премиерът Борисов дезертира от сблъсъка, възникнал заради неговите сънародници, Светослав Терзиев, "Сега"

Брюксел, ела при ромите в блок 20/Няма как дистанционно с пари и съвети да се решат циганските драми, Мартин Карбовски, "Стандарт"

Градовете ще живнат с 300 млн. евро и “Тракия”/Строителните фирми преядоха, сега са на диета, казва Росен Плевнелиев, "Стандарт"

Димитър Гочев: Законопроектът за отнемане на имуществото е смущаващ, интервю с бившия конституционен съдия, "Новинар"

Афро-мохамедани, Ангел Зафиров, "Новинар" 

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 24 март. Имен ден празнуват Зарко, Захари, Захарина, Хари
Ще има ли великденски добавки за пенсионерите става ясно на 28 март
Прогноза: Лихвите по ипотеките ще растат през 2023 г., цените на имотите ще се успокоят
Инвеститор прогнозира спад с 50% на S&P 500 и болезнена рецесия в САЩ при спукване на „супербалон“
Киев: Руският щурм срещу Бахмут губи сила, скоро ще започне контраофанзива
"Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи" създават съвместен научен център за млечни продукти
Клиенти обвиняват JPMorgan в продажба на ценности за 10 млн. долара
По-убедителни и харизматични в две стъпки