България

Политика

|

Общество

|

Най-интересното във вестниците на 27 септември, понеделник

Най-интересното във вестниците на 27 септември, понеделник

Теми от живота пълнят печата в началото на новата седмица. Звучат забавно, но всъщност са много сериозни.

Репортерите на "Труд" от местата на събитията установяват В ромските класове - гюбеци, секс и малко уроци. "В ромските училища в цялата страна учениците са по-особени, показа проверка на “Труд”. Някои с лекота разказват сексуалните си преживявания по нощите (дори когато са 12-годишни момченца), почват да играят кючек, ако до класната стая стигне музика от някоя съседна сграда, и... учат. Нищо, че не знаят в коя паралелка са. Въпреки това учителите им ги хвалят - чисти са, харесват английския и математиката и оценките им били добри. Има дори кандидати за консерваторията", пише вестникът. Абе защо Саркози не иска тези готини българи?

След като оправи колбасите и млечните продукти, земеделският министър подхваща и питиетата. Разпорежда Нов стандарт - виното само от грозде. "Ако е от спирт и есенции, да го кръщават както искат, но не и вино", отсича Мирослав Найденов.

И ракията по стандарт, докладва "Стандарт" за акцията на министъра.

"24 часа" публикува заканата му Затварят предприятия, ако лъжат със “Стара планина”.

"Новинар" обаче нещо не харесва Найденов. В коментара Сливова разказва стария виц за пияния заек и заключава: "Усмихни се, България, напоследък земеделският министър също не е съвсем сигурен какви ги говори и върши - опитите му да ни сложи стандарти във всяко нещо - от салама до пиячката повече намирисват на обикновен пи ар. Или пък просто е прекалил със сливовата".

Истински житейската дописка в "24 часа" е Жени искат изневярата да се плаща. Ето многозначителното й начало: "На мъжете доверие не може да се има. Какво да пишем, ако ми изневери - да ми плати обезщетение или да се разведем? Това е един от най-честите въпроси, които задават дами, решили да сключат брачен договор. Но нещата у нас не са като по американските филми. От 1 октомври м.г. Семейният кодекс разрешава съпрузите да се споразумеят за жилището, вилата, колата, бижутата, почивките, акциите, но не и за емоции и чувства. Не може с договор да задължиш някого да те обича цял живот, да не ти изневерява, да проявява уважение и търпимост към родителите ти. Няма как да включим клауза "При изневяра дължиш 5000 лв. обезщетение или мачът свърши". Дори да я напишем, тя ще е невалидна и няма да има никакви правни последици, обясни столичният юрист Златка Нанкова."

"Сега" се включва в житейските теми без капка жизнерадост - ГЕРБ официално въвежда доплащане в болниците/Пациентите ще поемат разликата между цените на болниците и на здравната каса. И още Българските студенти в ЕС имат право само на спешна помощ/Учащите навън са и дискриминирани, тъй като ползват по-малко услуги от колегите си у нас. Но пък има добра новина за "пагоните" - Военните си гарантират 20 заплати след пенсия до 2014 г.

Приносът на "Дневник" е Осигурителните прагове - с по-голям ръст в кризата.

Да не си помислите, че вестниците дотам са се зареяли в живия живот, че са загърбили политиката?! Как щяло, след като в събота имаше пленум на БСП - валутния борд щяха да махат, ама се отказаха. Но да заменят плоския данък отново с прогресивен все още си държат.

В БСП пак се изпокараха за "плоския данък", съобщава "Сега". Пирински: Ако не признае провал, БСП остава на 14%, цитира "Труд". Ще постигне ли БСП светло бъдеще, анализира икономистът Георги Ангелов в "24 часа".

Последните острови комунизъм е заглавието на седмичния коментар на Емил Хърсев в "Сега", но той няма предвид соцпрленума. Хърсев предлага: "В частния интерес е спасението от остатъците комунизъм. Една-единствена промяна трябва да се осмелим да направим и комунизмът ще изчезне безследно и от здравеопазването, и в образованието (при пенсиите пак е друго, защото капитал се трупа с мъка и не се създава със закон). За нужната промяна практически не трябват пари и може да се прокара точно за един месец. Трябва само да се промени схемата на плащане, та всеки разход да товари и личния джоб на потребителя, за да има той интерес да го ограничава".

"Сега" не забравя любимата дъвка за новата партия на държавния глава: Първанов сбира русофили и царисти под знамето си/Президентът ускорява политическия си проект предизборно.

Дали в тази връзка е новината Президентът е "за" религия в училищата ("Стандарт")? Какво доживяхме - бившият лидер на социалистическата партия да иска децата задължително да зубрят молитви в училище!

"Новинар" пък нещо го е закъсал с дописките, та е отделил място за Яне Я. - РЗС към Пенчев: Кога и как синът ви стана агент на ДАНС? Информацията - иди-дойди. Ама толкова ли е секнала мисълта на журналист като Иван Гарелов, та се е занимава със същата персона в седмичния си коментар За кого работи Яне? Яне ще спре да работи за когото и да било, ако ние, журналистите спрем да му обръщаме внимание, г-н Гарелов. Вие това отлично го знаете, защото сте видели възхода и падението на не един политик.

Да не забравим! Похвално слово за Бойко Борисов в "Стандарт": Да пуснеш фиша за голямата игра/Бойко не обеща невъзможното, а първи седна на преговори с Китай. Първи? Авторката не изглежда толкова млада, че да не знае, нито толкова възрастна, че да не помни колко държавници се опитваха да договорят инвестиции с Китай. Но нейсе. Важното е да посрещнем премиера, който си идва от САЩ, с добра дума.

"МениджърНюз" ви желае приятно четене.

Още заглавия:

Кой ще озапти МВР? За това трябва да е вотът, интервю с Георги Кадиев, "Труд"

Босът на Килърите хванат преди 7 г., скрили делото, интервю с вицепремиера Цветан Цветанов, "24 часа"

И Спартак може да работи за нас/Страната ни е като скъсана огърлица с диаманти, казва Стефан Шарлопов, "Стандарт"

Сметната палата - "Трансформърс" 2, "Дневник"

Висока пенсия? Може, но ако не разчитаме на държавата/Човек ще спечели повече, ако се осигурява във фонд или си направи застраховка "Живот", вместо да разчита на парите от НОИ, "Сега"

Хаха – щели да връщат телефон 144. Умниците от „Виваком” затриха телефоните на БТК, Иван Бакалов, "Новинар"

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 24 март. Имен ден празнуват Зарко, Захари, Захарина, Хари
Ще има ли великденски добавки за пенсионерите става ясно на 28 март
Прогноза: Лихвите по ипотеките ще растат през 2023 г., цените на имотите ще се успокоят
Инвеститор прогнозира спад с 50% на S&P 500 и болезнена рецесия в САЩ при спукване на „супербалон“
"Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи" създават съвместен научен център за млечни продукти
Клиенти обвиняват JPMorgan в продажба на ценности за 10 млн. долара
Киев: Руският щурм срещу Бахмут губи сила, скоро ще започне контраофанзива
По-убедителни и харизматични в две стъпки