Най-интересното във вестниците на 28 май, петък

Най-интересното във вестниците на 28 май, петък

Най-интересното във вестниците на 28 май, петък

Едно от железните правила на журналистическата информация е да се цитира източник (например Даваме заявка за еврото догодина, каза Симеон Дянков). И даже два независими източника, когато информацията трябва да бъде проверена или да се потърси мнение и от засегната страна("Овергаз" влиза в пряка конкуренция с "Булгаргаз" - след изявлението на шефа на частната фирма "Дневник" са поискали коментар от шефа на държавната). В редки случаи, когато информацията не подлежи на по-подробна проверка, но е от обществен интерес, журналистите се позовават на анонимен източник. Анонимен за публиката, разбира се, а самите журналисти правят всичко възможно, за да се уверят в достоверността на споделеното от него.

Всички тези правила не важат, когато в България идва директорът на ЦРУ и се среща с премиера Бойко Борисов. А на срещата са само още вицепремиерът Цветан Цветанов и посланикът на САЩ в София. Да се позоваваш на анонимен източник, който разказва какво се е случило на срещата, е смехория. Затова не се позоваваш на никого. Оставяш на интелигентния си читател да гадае кой е разказал ето такива неща:

"Труд" ЦРУ: Ти си лидер като Обама “Ти си лидерът на България и си сред най-добрите политици в Европа - казал шефът на ЦРУ Леон Панета на премиера Бойко Борисов на срещата им вчера. - Ти си лидер, който ни трябва! Искаме да те подкрепяме максимално.” Без да пести похвалите си за работата на българския министър-председател, Леон Панета изтъкнал още: “Това, което правиш в битката с корупцията и престъпността, е най-важното за нас. В условията на криза най-много се ценят лидери като теб и Обама, които си спасяват държавите!” Директорът на службата по събиране на тайна информация в ЦРУ - Майкъл Сълик, директно заявил на Борисов: “Ти си бъдещето, кажи как да ти помагаме. Всичко друго (в смисъл като политическа конфигурация - б. р.) е опасно в този момент.” По време на срещата е станало дума и за политическия проект на президента Георги Първанов, научи още “Труд”. Иначе пред наш репортер министър-председателят подчерта: “Досега няма случай директор на ЦРУ да бъде два дни в една страна и да се съгласи да говори пред медиите.” С това Панета втрещил и американския посланик у нас, и охраната си."

Той, читателят е интелигентен, но е добре да му бъде пусната някоя трошица, за да намери следата до източника на информацията. И тогава журналистиката прибягва да небивали стилистични похвати. Вървят си, вървят си цитати без източник, пък изведнъж настъпи изненадващ обрат само с една думичка "ИНАЧЕ"...

Както сме на темата за анонимните източници, нека дадем още един пример. В "Стандарт" пише 100 000 гаранция за Станишев?  Въпросителната е от кумова срама - все пак вестникът подсказва, че новината още не е случила. "До дни бившият премиер Сергей Станишев ще получи обвинение по едно от делата срещу него. На лидера на БСП ще бъде поискана рекордна гаранция за държавник от такъв ранг в размер на 100 000 лева. Това съобщи сензационно днес BNews, като се позовава на разследващи на високо ниво от прокуратурата. Според тези източници разследването на изчезването на секретни разработки на ДАНС от кабинета на Станишев е напреднало достатъчно и ще доведе до повдигането на първия обвинителен акт", разказва вестникът. "Разследващи на високо ниво от прокуратурата" не е много ясно точно какво значи и за такива могат да минат десетки. Всъщност няма източник, но звучи достоверно, даже тежко.

И трети пример за анонимните източници - Частни учители в София преподавали разказа от изпита след 7-и клас от "Новинар". "Частни учители в София са разработвали на уроци разказа "Вида" на Иван Джуренов, който се падна изпита след седми клас. За това алармираха разтревожени родители пред "Новинар". Седмокласниците трябваше да правят преразказ на непознат текст. Родителите бяха шокирани, защото произведението и авторът са абсолютно неизвестни и вероятността частен учител да попадне случайно на тях е минимална. Според тях не е случаен фактът, че точно определени преподаватели са работили именно върху този автор и текст", пише вестникът. "Родители" е доста неопределено, комай :-) 

Най-добре е важните източници да говорят в първо лице. Ето какво казва вицепремиерът Цветан Цветанов в интервю за "Сега" под заглавие Гражданите вече имат желание да помагат на полицията. Запитан кога започва акция "Магистрати", той отговаря: "За всяка операция се изисква време, а при магистратите нещата са доста по-сложни. Те не са както при обикновените престъпници, имат и малко по-особен статут. Те не си разхвърлят парите и не извършват престъпната си дейност толкова явно. Акция "Магистрати" е много сложно упражнение и тя може би ще продължи в годините напред, защото трябва да се пречисти всяка една от институциите, не само съдебната система". Следва въпрос: "Имате ли конкретни данни за дадени магистрати?" И отговор: "Имаме конкретни данни за конкретни магистрати и в момента се извършва конкретна работа". С една дума - конкретно!

Далеч по-словоохотлив е ключовият съюзник на сегашното правителство - лидерът на "Атака" Волен Сидеров в "24 часа". Заглавието е Бойко, режи по-смело! Няма начин да те харесват всички и произлиза от следните думи: "Мисля, че вече е моментът премиерът да очертае нещата стратегически. Аз виждам едно съобразяване. Той сам каза, че не му дава сърце да реже и да оставя хора на улицата. Виждам, че гледа да действа с минимум щети. Аз бих действал доста по-рязко. Например за съкращаването на разходите, на администрацията. Над 120 агенции има в държавата. Много са, поне половината могат да се съкратят. Но изцяло, не само тоалетната хартия. Реформи трябват навсякъде и всичко е с цената на рязане. Няма такъв филм, в който всички да са щастливи и да те харесват". Далеч по-интересен обаче е следният план, анонсиран от Сидеров: "Трябва да мислим за повече суверенитет, за протекционизъм над икономиката. Това е тенденцията. Ако управляващите и съветниците им продължават със старите неолиберални постулати, значи не са в час... Сега например работим върху законопроект, който да сложи край на банковия произвол с лихвите. Със специален коефициент и формула ще направим така, че те да не могат да растат над определен таван. Знам, че изглежда революционно. Но ще е спасение за бизнеса и ще раздвижи икономиката".

"МениджърНюз" ви желае безлихвено четене.

Още заглавия, днес на културно-историческа тема:

И 5-годишен не можеш да го сбъркаш, "Труд" (Познайте кого! Имате право на един опит.)

Театърът като руска салата и сух таратор, "24 часа"

ФСБ – 20 години мрънкане, "Новинар"

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ