Най-интересното във вестниците на 28 януари, петък

Най-интересното във вестниците на 28 януари, петък

Най-интересното във вестниците на 28 януари, петък

В последния работен ден преди уикенда ще започнем - най-после! - с добри новини. Добри поне на пръв поглед.

Цигари евтинджос за народа/Удрят контрабандата с папироси от нисък клас, възклицава "Стандарт". "Качак за всеки джоб ще бори контрабандата с цигари. Това предложи митничар номер 1 Ваньо Танов пред депутатите. Според него, 30 на сто от изпушените папироси у нас са нелегални и за тях не е платен акциз. В половината държава пък изобщо няма лицензирани магазини. "Булгартабак" трябва да пусне една-две марки, които да са на народни цени. Така хората с ниски доходи ще започнат да купуват тях, вместо контрабандни стекове, обясни Танов. Друг вариант българите да спрат търсенето на черно е намаляването на акциза върху рязания тютюн. Така свиваните на ръка цигари ще излизат много по-тънко", описва вестникът. Защо новината е добра? Първо, защото за Танов излиза нещо друго, различно от записи на подслушани разговори. Второ, защото е похвално, когато един висш държавен чиновник се грижи за народа.

Всъщност, малко по-дълбоко погледнато, предложението на Танов е лоша новина. Първо, защото си е директно признание, че митниците не могат да се справят с контрабандата. Второ, защото "идеята на Танов бе посрещната скептично от финансистите. Според тях, това са сметки без кръчмар. На практика дори при нулева себестойност за кутия цигари трябва да се плати 2,96 лева акциз. Като се добави ДДС-то, цената скача до 3,55 лв. В същото време евтини контрабандни цигари могат да се намерят по 2,50-3 лева".

Образно казано, шефът на митниците пак звъни на ЕГН-то.

Като добра новина звучи и Кабинетът раздаде още 710 хил. лв. на избрани църкви ("Дневник"). Ама във вестника изобщо не мислят така, научаваме от редакционния коментар Безотчетни пари за "началника". Да поясним, че това "началника" е от устата на Бойко Борисов, а над него само Бог. "Във финансов план БПЦ е съвкупност от недекларирани приходи и напълно безотчетни разходи. Като по дефиниция за сивата икономика - в случая под чадъра на правителството. А и на НАП, която така и не пожела да разбере дали 2.5 млн. лв. пенсионни и здравни осигуровки на свещениците са влезли по сметките й. С поредното решение на кабинета сметката дотук е, че за половин година над 1.1 млн. лв. от парите на данъкоплатците ще отидат за ремонти, довършвне и подобни, без да се обявяват обществени поръчки, без отчети, без фактури. Така кой ще свърши работата, колко ще струва и колко ще му бъде платено ще остане в пълна мъгла. А годината е изборна - може да се окаже, че пари за "началника" ще потрябват повече и от миналата. Но вместо да се противопостави на безконтролността на това харчене, финансовият министър Дянков сам го предлага", коментира "Дневник".

Парламентът отпусна 2 г. давност за отпуските от 2010 г./И сините се съюзиха с БСП и ДПС в искането дните от миналата година да не горят, съобщава "Сега". Ех, да не го точеха управляващите този проблем от една година и да не го пререшаваха депутатите за енти път, с какво удоволствие щяхме да наредим тази новина при добрите!

Гигантът “Софарма” купи верига аптеки в Беларус, пише "Труд". “Софарма” взе верига аптеки в Беларус, добавя и "24 часа". Ех, да не беше станал съсобственикът на "Софарма" Огнян Донев съсобственик и на двата вестника, щяхме гордо да се възторгнем, че българската журналистика най-сетне е започнала да съобщава с хладен ум и чисти ръце добри новини за българските компании.

Верни на собствения си повик да направим ведър петъчен преглед на печата, вадим още добри новини. Но, все пак, за да бъдем обективни, слагаме и "другото" им заглавие. Влакът-стрела идва през 2014, съобщава "Стандарт". България била малка за влак стрела, съобщава "Сега".

Борисов: Това да ни е кусурът, че върнахме Вучката/Според премиера темата е битовизъм - ако е искал, можел да направи съотборника си министър, цитира "Сега". Борисов: Защо тогава ходихме на избори, защо ми побеля косата?, цитира "Дневник".

Ако съберем двата цитата, излиза, че Бойко Борисов е ходил на избори, за да може да върне Вучката на която митницата му се ще. Не вярвате? Ето цитат не от СРС, а стенограмата на МС: "...а те ме питат дали за най-ниския пост на една от митниците съм се обадил... Той и преди е играл футбол с мен, но не е махнат. А когато идвам на власт, точно него го махат. И това се води петно за мен... Някой друг ще ми назначава кадрите, аз нямам право да се обаждам на никой от вас поради тази теория, която се опитват да кажат!? Защо тогава ходихме на избори, защо тогава ми побеля косата, защо тогава за всяко едно нещо, виждате, се борим и го правим добре…?!"

Тъкмо с кеф да проточим едно до-о-о-о-бре и четем в "24 часа" Гонят Жоро Бекъма от училищата в Перник. "Учителите в Перник обявиха война на Жоро Бекъма. Те са издали категорична забрана децата да отговарят в час с... доообре. "Употребяват също и "здрастиииии". Изглежда им много забавно и не осъзнават, че се превръща в модел на поведение. Непрекъснато имитират Жоро Бекъма", разказват преподавателите. Тъповатият герой на Димитър Рачков от тв шоуто “Пълна лудница” е колкото обичан, толкова и мразен в Перник. Негативното отношение към Жоро Бекъма и мама Божка идва заради непрекъснатите закачки с перничани. Други пък смятат, че няма лоша реклама и дебелашките шеги помагат за имиджа на града", разказва вестникът.

Правилно са постъпили преподавателите. Трябват строги мерки, защото в Перник открили момче, възпитано от вълци. То било единственото възпитано момче в Перник. Виц, бе.

Между другото, днес и аналитичните страници на вестниците са до-о-обре.

Ето малко от коментарчето на "Новинар", който обнародва народното творчество, посветено на събитията и премиерските изказвания от последните дни:

Нека идат терористи на талази,

дюнера на ъгъла ни пази!

Хапваме си дюнер със салати,

затова не ни засягат атентати!

Имаме летищен терминал,

там ще бачка – който е ритАл!

Вкарваш гол – и ето имаш пост,

нищо че си селянин и прост!

Може да набираш ЕГН,

ама си от нашите – ченге!

"МениджърНюз" ви желае приятно четене.

Още заглавия:

Еничари рушат собствената си държава, интервю с Огнян Минчев, "Труд"

Проф. Никола Георгиев: Политическият елит въвежда свой новоговор, "24 часа"

Пого, или как да се забавляваме до смърт, Любослава Русева, "Дневник"

СРС сериалът за лошите добри/Управляващите е крайно време да разберат, че главният въпрос не е кой и с каква цел режисира филма, а защо те са главните герои на този филм, "Сега"

Седянка след Бръмбаргейт/Докато дъвчем сересетата, ще опропастят държавата, Мартин Карбовски, "Стандарт"

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ