Омбудсманът атакува закон, позволяващ следенето в интернет

Омбудсманът атакува закон, позволяващ следенето в интернет

Омбудсманът Константин Пенчев сезира Конституционния съд (КС) с искане да се обявяват за противоконституционни текстове от Закона за електронните съобщения (ЗЕС), които регламентират събирането на трафични данни на интернет потребителите.

Пенчев атакува конкретно точката в сегашния закон, според която доставчиците на интернет се задължават да съхраняват всички данни на своите клиенти за период от 1 година. При поискване на информация от службите срокът се удължава с още 6 месеца.

Пенчев сезира КС с мотивите, че преди седмица Съдът на ЕС прие, че Европейската директива за запазване на трафични данни е невалидна, защото нарушава човешки права.

„Данните позволяват да се идентифицира лицето, с което потребителят комуникира, средството, с което комуникира, времето на комуникацията, както и мястото, от където се осъществява комуникацията. Данните позволяват, също така, да се установи честотата, с която потребителят комуникира за определен период с определени лица. Тези данни, както посочва и Съдът на ЕС, позволяват да се направят изводи за личния живот на лицата – техните навици, социални контакти, място на пребиваване и други. Безспорно това е намеса в личния живот и в свободата на кореспонденцията, които са гарантирани от КРБ, независимо че тайната на кореспонденцията не се засяга от разпоредбите, тъй като данни, разкриващи нейното съдържание, не могат да бъдат съхранявани по този ред. Намирам, че тази намеса, макар и да преследва законна цел в обществен интерес, е неоправдана и в противоречие с основния закон”, се казва в позицията на Пенчев.

Според омбудсмана събирането и съхраняването на данни за трафика от абсолютно всички потребители на електронни съобщителни услуги за период от 12 месеца, с цел евентуалното използване на част от тези данни по отношение на ограничен кръг лица, неясно кога, за евентуалното разкриване на престъпления, е непропорционална и неоправдана намеса в правата на гражданите.

Освен това Пенчев посочва, че намесата в личния живот, макар и да преследва законна цел в обществен интерес, е неоправдана.

Пълният текст на иска на омбудсмана можете да видите ТУК.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ