Плевнелиев се срещна с Бан Ки Мун

Плевнелиев се срещна с Бан Ки Мун

Плевнелиев се срещна с Бан Ки Мун

България изрази ясна позиция по основните международни въпроси пред Общото събрание на ООТ. Ние осъждаме категорично употребата на химическо оръжие срещу мирното население в Сирия. Това е абсолютно недопустимо и виновните трябва да бъдат наказани, заяви президентът Росен Плевнелиев на среща с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун в Ню Йорк, предаде БНТ.

Българският държавен глава пристигна, за да участва в 68-та сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации. Придружава го министърът на външните работи Кристиан Вигенин.

Плевнелиев информира Бан Ки Мун за непрекъснато растящия брой на сирийски граждани, които търсят убежище в България и за това, че вече почти е изчерпан капацитетът ни за прием на бежанци. Президентът подчерта, че България разчита на помощ от международната общност, за да се справи с бежанския поток.

Бан Ки Мун на свой ред уведомил българския президент за последните международни усилия за разрешаване на кризата в Сирия, предаде БТА.

Генералният секретар на ООН "изрази своята признателност за щедростта на България към сирийските кандидати за убежище" и увери държавния глава, че ООН следи внимателно ситуацията у нас, съобщи ООН на сайта си в интернет (un.org/apps/news).

Бан Ки Мун информира българската делегация за предстоящата среща между руския външен министър Сергей Лавров и американския държавен секретар Джон Кери. На нея се очаква да бъде взето решение за нова мирна конференция за Сирия под егидата на ООН.

 

Българският президент и генералния секретар са обсъдили постигнатите резултати при изпълнението на "Целите на хилядолетието за развитие". Двамата са разговаряли по-конкретно за климатичните промени и намаляването на бедността, съобщи БНТ.

Плевнелиев и Бан отбелязали, че е важно да бъде изготвена рамка за устойчив дневен ред за годините след 2015 г. - крайният срок за постигане на "Целите на хилядолетието за развитие".

Бан Ки Мун се е изказал ласкаво за тримата българи, които работят на високи постове за световната организация - генералния дректор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, специалния посланик за Ирак - бившия външен министър Николай Младенов и нашия посланик в ООН Стефан Тафров.

Оценка и чест за България е фактът, че президентът Росен Плевнелиев ще изнесе своята реч пред Общото събрание шести по ред.

Снощи Плевнелиев е имал среща с представители на българската общност в Ню Йорк.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ