Поредица от тържества за Националния празник

Поредица от тържества за Националния празник

Поредица от тържества за Националния празник

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев ще вземе участие в тържествената програма в София, с която ще бъде отбелязан Националният празник 3-ти март, съобщиха от прессекретарята на държавния глава.

От 11.00 часа на 3 март президентът ще присъства на тържествената церемония за издигането на националното знаме пред Паметника на Незнайния воин в столицата по случай 137 години от Освобождението на България.

От 18.30 часа на пл. „Народно събрание“ в София ще се състои тържествената проверка-заря по случай Националния празник на България. Президентът Росен Плевнелиев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово.

Тържествената проверка, с която ще бъде почетена паметта на падналите за свободата на България, е с начало 18.50 часа.

От 19.30 часа в Централния военен клуб ще се състои традиционният прием за Трети март, даван от държавния глава.

За шеста поредна година Националният военноисторически музей в София - НВИМ ще отбележи Деня на Освобождението на България – 3 март, с Ден на отворени врати и специална изложба „Трети март – три войни – три съдби“, която посетителите ще могат да разгледат не само безплатно, но и единствено в този ден, съобщиха от пресцентъра на музея. По повод празника, НВИМ обявява свободен достъп и до своята постоянна хронологична и външна експозиция. Изложбата „Трети март – три войни – три съдби“ представя съдбата на три офицерски фамилии

В чест на Националния празник ще се проведе и съвместен концерт на Гвардейския представителен духов оркестър, Софийската филхармония и НФХ „Светослав Обретенов”, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. На концерта ще бъдат изпълнени произведения на Любомир Пипков, Марин Големинов, Николай Братанов, Александър Бръзицов, Дико Илиев, Жул Леви и други. Началото на музикалното събитие е от 19.00 часа в зала „България” на 3-ти март. Входът е с покани и билети.

Традиционни годишни шествания ще има и на връх Шипка. От 08.00 до 14.30 часа, ще бъде спряно транзитното преминаване на всички видове автомобили през прохода Шипка. Ще се допускат само автомобили, извозващи участници в тържествата, както и организиран междуградски превоз, съобщава БТА. За времето от 09.00 ч. до 10.00 ч., движението на автомобили в Габрово ще бъде спряно по ул. „Скобелевска“, пл. „Възраждане“ и бул. „Априлов“. 

От полицията препоръчват на гражданите, които желаят да се включат в честванията на връх Шипка, да ползват организирания обществен превоз, който тръгва от площад "Възраждане" в Габрово в 09,40 часа - непосредствено след церемонията по тържественото издигане на националното знаме на Република България. Препоръката се налага поради ограничените възможности за паркиране на автомобили под връх Шипка, обясниха от полицията. 

На тържествата няма да бъдат допускани лица без документи за самоличност, лица, носещи огнестрелно оръжие, както и употребилите алкохол или наркотици, допълниха от полицията.

Редица мероприятия са предвидени в Пловдив, Бургас, Русе, Видин, Благоевград и други градове на страната. Във Варна събитията започват в 9.00 часа, когато в Катедрален храм „Свето Успение Богородично” ще се проведе празничен молебен за България, съобщава агенция Фокус. В 9.30 часа на площад „Св. Св. Кирил и Методий” тържествено ще бъде издигнат националния трибагреник. От 9.40 часа от площада до Паметника на Граф Игнатиев ще започне шествие. От 10.00 часа шествието ще продължи по пл. „Св. св. Кирил и Методий”, бул. „Мария Луиза”, бул. „Осми приморски полк”, бул. „Сливница”, Морска градина, до Мемориалния паметник на украинските воини. В 10.30 часа в Морската градина ще се проведе церемония по полагане на цветя на Мемориалния паметник на украинските воини. От 11.00 часа на паметника на руските воини в Морската градина ще се проведе поклонение и полагане на венци с военен ритуал. В 13.00 на паркинга пред Катедрален Храм-Паметник "Свето Успение Богородично" ще се проведе и мотошествие на големите мотоклубове на град Варна и региона под надслов:„В името на България!”. Тръгването на колоната е предвидено за 13.30 ч. От 14.00 часа в район „Владислав Варненчик” в парк с Мемориал на руските воини – освободители и първите заселници на района ще се проведе поклонение и полагане на венци. От 15.00 часа във фоайето на Фестивален и конгресен център ще бъде открита Фотографска изложба „Фотография”, „Часовникови кули” и изложба – базар на макети. 

БДЖ увеличи с допълнителни вагони съставите на 114 влака, които пътуват по основните направления в страната. Увеличението се прави с цел да бъде осигурено удобното придвижване на клиентите по време на празничните дни по повод Националния празник на Република България – 3-ти март, съобщиха от пресцентъра на БДЖ. До 4-ти март включително, националният железопътен превозвач ще предостави около 9 000 допълнителни места във влаковете по най-натоварените маршрути в страната. С увеличени състави през празничните дни ще се движат общо 15 бързи влака със задължителна резервация и 99 бързи влака.

На 3 март от 14.00 часа до 20.00 часа се ограничава движението на МПС над 12 тона по автомагистралите и натоварените пътни направления, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила