Протестиращите земеделци тръгват към София

Протестиращите земеделци тръгват към София

Протестиращите от началото на седмицата в страната зърнопроизводители се заканиха да тръгнат с трактори и комбайни към София, за да изразят недоволството срещу правителството. Производителите настояват кабинетът да изпълни подписаното с тях споразумение за обещаните, но орязани 230 млн. лв. за субсидии и връщане на акциза върху горивата за около 75 млн. лв.

В изявление на Националния инициативен комитет за протести в сектор "Земеделие" се казва, че земеделските производители не са удовлетворени от полученото полуизвинение от Министър Найденов с обяснението му, че се извинява, щом земеделските производители се чувствали излъгани предизборно.

Вижте какво пише още в изявлението:

„Заявяваме категорично, че сме излъгани предизборно и че принципите и правилата остават мираж. Тези, които се борят за тях са сочени с пръст за назидание. Лъжата става принцип, а погазването на правилата-политика. Тъжно ще е, ако го приемем като непроменяем факт.

Земеделските производители ще продължат с протестните си действия и ще тръгнат към столицата, за да изразят своята гражданска позиция, съгласно уведомлението, което бе входирано до Столична община. Маршрутът, който ни се предлага от Столична община за осъществяване на протестната манифестация, не ни удовлетворява за организираните ни протестни действия. На управляващите им е ясно какъв маршрут искаме и самият премиер го бе предложил, когато беше кмет на София.

Предложенията за компромисни решения, направени от Инициативния комитет от браншови организации в сектор „Земеделие” за финансовата рамка за сектора не се приеха и не бяха подложени на обсъждане и безапелационно бяха отхвърлени от правителството.

Повече от две години неправителствени организации от сектор „Земеделие” водят конструктивен диалог с Министерството на земеделието и храните и Министерството на финансите, подкрепен от министър-председателя на Р България за разписване на правила, съобразени с европейските директиви и гарантиращи устойчиво развитие на българското земеделие, но ПРАВИЛАТА не се спазват. След тези две години, окончателно се убедихме в липсата на професионализъм, държавническо поведение и поемане на отговорност при разписване на правилата и тяхното спазване от страна на правителството.

Гражданското общество на земеделските производители призовава двамата най-виновни да си подадат оставката-Министъра на Земеделието и храните Мирослав Найденов и Министъра на финансите Симеон Дянков.”

Вчера зърнопроизводители от цялата страна блокираха важни пътни артерии, очаква се днес блокадите да продължат. Те призоваха и банкерите да се включат в техния протест, защото забавянето и липсата на субсидии води до невъзможността да обслужват кредитите си за закупената техника.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ