Родители протестират срещу задължителните ваксини

Родители протестират срещу задължителните ваксини

Днес ще се състои общобалкански протест в Македония, Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Черна гора и Словения под наслова „СТОП на задължителната ваксинация!". У нас той се провежда в социалната мрежа Facebook. В Пловдив обаче десетки души се събраха на площад „Джумаята“.

Лекарят да има индивидуален подход към всяко дете и да преценява има ли нужда от ваксина или не. Зад това искане застават родителите, обясни пред Дарик председателят на Пациентски организации „Заедно с теб" Пенка Георгиева: „Ваксината да бъде слагана на всяко едно дете според здравословното състояние, след обстойни прегледи. Ако има в семейството някакви циркулиращи заболявания, да бъде съобразено. Искаме да бъде включено информираното съгласие и индивидуалният подход. Искаме да се разбие този монопол от тези 6-валентни ваксини, които влязоха в календара - да се даде възможност и на българските деца да имат право на моноваксини, както в ЕС те са регистрирани и разрешени. Отново стигаме до индивидуалния подход и преценка на лекаря според индивидуалното състояние на пациента".

Георгиева обясни, че родителите настояват да се създаде специален фонд, както в много европейски страни и Америка: „Идеята е да могат тези родители да получават някаква компенсация, защото в случая те са дискриминирани. Тези родители, чиито деца се увреждат от ваксините, са в неравностойно положение, те са дискриминирани. За това те трябва да бъдат обезщетени, крайно време е".

Например в Америка във фонда се събират 75 цента върху всяка ваксина и към края на 2013 година в него са били натрупани 3,5 млрд. долара.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ