Синдикатите готвят нов протест срещу пенсионната реформа

Синдикатите готвят нов протест срещу пенсионната реформа

Синдикатите готвят нов протест срещу пенсионната реформа

Синдикатите готвят нови национални протести срещу увеличаването на пенсионната възраст, стане в деня, в който парламента приема на второ четене увеличаването на пенсионната възраст, съобщи БНР.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров обясни, че увеличението няма да реши проблема с дефицита в осигурителната система.

„Не е вярно, че тези 6 млрд. лв., за които говори Дянков, идват оттам. Те идват от това, че пенсиите няма да се осъвременяват по т.нар. ”швейцарско правило”, а ще се осъвременяват и увеличават след 2013 г. само с инфлацията. Оттам се икономисват около 2 млрд. лв. в дългосрочен план до 2018 година. И второто е, че тежестта на всяка година стаж в моята лична пенсия няма да се увеличава, както беше договорено в споразумението, от 2017 г., а остава на сегашното ниво. Оттам се икономисват още около милиард и нещо. Така че оттам идват големите ефекти до 2018 година. От увеличението на възрастта нищо не става. От там идват едни 150 млн. лв. на фона на 7-8 години това е нищожно”, обясни Димитров.

През седмицата управляващите предложиха компромисен вариант за увеличаване на пенсионната възраст с по 4 месеца в продължение на три години, но това бе отхвърлено от синдикалистите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ