София става столица на балканското вино

София става столица на балканското вино

София става столица на балканското вино

Между 14 и 17 юни в столичния Гранд Хотел София ще се проведе първият балкански винен форум The Balkans International Wine Competition. В него ще премерят сили вина от всички балкански страни. През двата състезателни дни - 14 и 15 юни, международно жури, оглавявано от Константинос Лазаракис MW - единственият Master of Wine на Балканите, ще оцени над 300 вина от България, Гърция, Сърбия, Турция, Хърватска, Словения, Македония, Румъния, Унгария и Черна Гора, информират организаторите.

В журито ще участват още Каролин Гилби MW от Великобритания, Кристи Кентърбъри MW от САЩ, Пол Ливърсидж MW от Швейцария, както и много други винени екперти от Италия, Германия, Швеция, Русия. Тяхното гостуване ще помогне да се изгради позитивния имидж на балканските вина в световен мащаб.

Повече от 60 винопроизводители от всички балкански страни ще участват. Конкурсът ще бъде последван от двудневен фестивал на 16 и 17 юни – празник на балканското вино, на който посетители от България, региона и гости на страната ще могат да се насладят на повече от 300 топ вина от Балканите.

Освен дегустации, организаторите от BIWC предвиждат и интересна съпътстваща програма – майсторскии класове на избрани вина от всяка държава, които най-добре показват характера й, както и лекции за винен бизнес, винен туризъм и много други, водени от членовете на журито. Всички, закупили билет за фестивала на 16 и 17 юни или за майсторските класове, могат да участват за голямата награда на BIWC – балкански винен тур за двама. За да спечелят нилет, желаещите да участват трябва да се включат в специална игра в страницата на форума във Facebook.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ