Стачка! „Мини Марица-Изток” спряха работа

Стачка! „Мини Марица-Изток” спряха работа

Стачка! „Мини Марица-Изток” спряха работа

Миньорите от най-голямото минно предприятие в България изпълниха заканата си и започнаха безсрочна ефективна стачка. От снощи те са в забоите, но не работят. В резултат на протеста е спряно подаването на въглища за четири топлоцентрали – ТЕЦ „Марица-Изток” 2 и 3, Ей И ЕС Гълъбово и „Брикел”.

Исканията на миньорите, по които не бе постигнато споразумение с ръководството на мините в преговорите, предшествали протеста са за нова техника, подобряване на условията на труд и продължаване на структурните промени.

Освен това те призоваха премиерът Бойко Борисов да прекара няколко часа с тях в рудниците, за да види при какви условия работят и разбере защо протестират.

 Началото на стачката бе дадено от нощната смяна миньори. В ефективния протест, започнал от 20.00 ч. се включиха 95% от общо 800 миньори по данни на синдикатите.

Тази сутрин дневната смяна получи назначение и мина инструктаж по безопасност след което се отправи към работните се места, където обаче няма да извършва дейност.

Според ръководството на мините няма опасност да бъде нарушено нормалното електроснабдяване на страната в резултат на стачката и прекратените доставки на въглища. Има резерви и разработени алтернативни планове, които гарантират работата на ТЕЦ-овете поне за две седмици напред, а дотогава вероятно ще се стигне до споразумение, твърдят от мениджмънта на рудниците.

Агенция „Франс прес” съобщи за обявената стачка като уточни, че най-голямото минно предприятие на страната, което е държавно, осигурява 95% от въглищата за топлоелектрическите централи. В кореспонденцията се цитира и изказване на министъра на икономиката Трайчо Трайков, че няколко хиляди работници засягат интересите на милиони българи.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ