Строят метрото до летището с европейски пари

Строят метрото до летището с европейски пари

Строят метрото до летището с европейски пари

Строежът на метрото от Цариградско шосе до летището ще бъде финансиран със средства от Оперативна програма „Транспорт“. Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на Комитета за наблюдение на оперативната програма, който се проведе в гр. Правец.

По думите на министъра европейско финансиране ще бъде осигурено и за рехабилитацията и модернизацията на Централна жп гара в София, както и за интермодалния терминал в Пловдив.

Национална компания „Железопътна инфраструктура“ се отказва от изграждането на интермодален терминал в София през програмния период 2007 – 2013 г., за сметка на подобен проект в Пловдив.

Според предварителните разчети, с освободените средства ще бъдат финансирани проектите за разширение на столичното метро до летище София (над 100 млн. евро), рехабилитацията на Централна жп гара (около 20 млн. евро) и изграждането на интермодален терминал в Пловдив (приблизително 7,5 млн. евро). Планирано е те да бъдат завършени до края 2014 г.

„До този момент по програмата са сключени договори за безвъзмездна помощ за над 1,7 млрд. евро, което е около 87 % от бюджета на програмата”, каза министър Ивайло Московски. „На бенефициентите са изплатени над 400 млн. евро, което представлява около 20 % от предвидените средства. Към днешна дата сертифицираните и изпратени в Европейската комисия искания за плащания възлизат на над 23% от бюджета на програмата. Равносметката показва, че изпратените искания за последната година са повече, отколкото за всичките предходни години до сега”, допълни министърът.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ