Студентите от СУ излязоха на протест

Студентите от СУ излязоха на протест

Студентите от СУ излязоха на протест

На Международния ден на студента учащи в Софийския университет „Климент Охридски“ излязоха на протест заради намерението на правителството да направи промени в Закона за висшето образование. Те се обявиха против възможността студент да поема до 2/3 от разходите по обучението си в държавна поръчка, съобщи „Дарик“.

До лятото на 2010 г. студентите са поемали до 1/3 от общата годишна издръжка за следването си, а след това цифрата е скочила до 50%, колкото е и сега.

От студентско-ученическо движение „Призив за образование", които са организатори на протеста, изчисляват, че ако предложението бъде прието, годишните семестриални такси могат да се повишат значително.

На въпрос дали ако предложението бъде прието, ще има масови студентски протести, стачкуващите заявиха: „Неслучайно сме в двора на Университета. Това зависи от самите студенти. Ако се организираме, ще го направим. Имаме повода, всичко зависи от нас. Не считаме, че нещата са предрешени. Ние не сме отговорни пред правителството, правителството е отговорно пред нас".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ