С какво ще запомним 2011 (обзор на годината) 5

С какво ще запомним 2011 (обзор на годината) 5

С какво ще запомним 2011 (обзор на годината) 5

Кои са най-важните събития в обществено-политическия, икономическия и социалния живот на България, белязали отминаващата година? Нека си припомним по-значимите от тях през:

Май

БВП с ръст от 2,5% през първото тримесечие

През май бяха оповестени данните за икономиката на страната ни през първото тримесечие на годината, според които БВП е нараснал с 2,5% на годишна база и с 0,4% на месечна. По компоненти на БВП, крайното потребление намаля с 2,1% на годишна база, брутното капиталообразуване (инвестициите) паднаха с 2,7% на годишна база, износът на стоки и услуги се увеличи с 22,2%, а вносът на стоки и услуги с 4,9%.

Нова магистрала

През май бе открита най-новата автомагистрала у нас – „Люлин”. Това бе първата изцяло завършена магистрала в България с еврофинансиране. Изграждането й започна със средства от програма ИСПА, които имаше опасност да бъдат изгубени заради голямото забавяне на строителството. След това средствата бяха прехвърлени към програма „Транспорт", а проектът беше оскъпен. Магистралата е дълга 19 километра. Общите разходи за реализацията ѝ възлязоха на 185 млн. евро, при първоначално заложени 148 млн. евро.

12% безработица през първото тримесечие

Данните за безработицата през първото тримесечие бяха публикувани през май. Според тях безработните лица в страната са 396 хил., а коефициентът на безработица - 12%. В сравнение със същото тримесечие на 2010 г. броят на безработните лица се увеличи с 55 хил., а коефициентът на безработица - с 1,8 пункта.

Износът нарасна с 36% през май

През май общият износ на България възлезе на 3,2 млрд. лв. и нарасна с 35,7% спрямо същия месец на предходната година. Общият внос се увеличи с 19% на годишна база до 3,8 млрд. лв. Търговското салдо през май беше отрицателно и възлизе на минус 622,3 млн. лв.

Атакисти щурмуваха джамията в София

На 20 май “Атака” организира протест пред софийската джамия “Баня баши”. Формалният повод беше искане да бъдат премахнати високоговорителите и вярващите да се молят вътре в джамията, а не на тротоара. При протеста участниците в митинга подпалиха молитвени килимчета и влязоха в стълкновение с богомолците. Имаше ранени и от двете страни, като най-тежко пострада депутатката Деница Гаджева. Протестите станаха причина лидерът на “Атака” Волен Сидеров да поиска оставката на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Безработицата през май падна под 9%

За първи път от началото на годината безработицата у нас падна под 9%. През май нивото и бе 8,87%. Регистрираните безработни през петия месец бяха 328 533, което бе с 15 500 души по-малко спрямо април.

 

Цветелина Бориславова купи 49,9% от БАКБ

Инвестиционното дружество Clever Synergies Investment Fund (CSIF) Jsc. и Allied Irish Bank (AIB) подписа договор за покупко-продажба на 49,99% от акциите на Българо-Американска Кредитна Банка АД (БАКБ). CSIF e частно инвестиционно дружество, основано през 2005 година. Негови акционери са Цветелина Бориславова и фондацията й Credo Bonum.

Бизнес климатът без промяна през май

Общият показател на бизнес климата през май запазва нивото си от предходния месец. През май показателят за бизнес климата в промишлеността се влоши  с 2,4 пункта, в строителството се подобри с 3,7 пункта, а в търговията на дребно и услугите остана без промяна спрямо април.

Отпаданаха стикерите в застраховането

През май стана ясно, че стикерите за застраховането отпадат. Освен това правителството реши гражданската отговорност да се плаща накуп. Промените имат за цел да се прекратят трайно наложени практики по налагане на задължително изискване от страна на застрахователи за поставяне на „пасивни маркировки", представляващи знаци, стикери или други белези върху дадено моторно превозно средство. Мерките са насочени към осигуряване на пълна прозрачност в отношенията потребител на застрахователна услуга - застраховател, чрез премахването на външни, междинни структури и лица, свързани и по определен начин част и условие за влизането в сила на застрахователния договор и осигуряване на покритие по определени рискове, като например риск "кражба" по застраховка "Автокаско".

Шефът на НОИ подаде оставка

Управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Христина Митрева подаде оставка през май. Тя аргументира оставката си със създаденото напрежение около грешно заложения план за събираемостта на осигурителните вноски. След оставката на Митрева мястото бе заето временно от Весела Караиванова. През септември парламентът избра Бисер Петков за нов управител на НОИ.

Промишленото производство се сви през май

През май индексът на промишленото производство се понижи с 0,5% на месечна база, но се увеличи с 7,8% на годишна. Производството в добивната промишленост се увеличи с 9,8%, в преработващата – с 1,9%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ бе отчетено намаление от 6%.

Транспортният министър подаде оставка

През май литна още една оставка – на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков. Като причини бяха посочени лични мотиви. Мястото му бе заето от Ивайло Московски, който беше заместник-министър на Цветков.

Търговията на дребно през май с ръст от 0,4%

През май оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети" по съпоставими цени се повиши с 0,4% спрямо предходния месец и с 1,6% спрямо същия период на 2010 г.

 

Закриха Фонда за трансплантации

През май правителството прие Постановление за закриване на Център „Фонд за трансплантация". Решението целеше оптимизиране на дейността на фонда. Той започна работа в средата на миналата година с цел да подпомага българските граждани за извършване на трансплантации в чужбина. От отпуснатите му 5 млн. лв., обаче, фондът успя да усвои едва 300 хил. лв. за извършване на трансплантации на българи в чужбина.

Почина Иван Славков

На 1 май, на 70-годишна възраст в столичната Правителствена болница почина Иван Славков - Батето. Причината за смъртта му бе пневмофиброза на белия дроб - изключително рядка болест, трудна за диагноза и почти невъзможна за лечение.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ