Тревожна нощ в Русе, горя "Оргахим"

Тревожна нощ в Русе, горя Оргахим

Тревожна нощ в Русе, горя "Оргахим"

Русе преживя тревожна нощ заради пожар в завода за бои, лакове и мазилки „Оргахим”.

Огънят, пламнал в цех за алкидни смоли в предприятието беше потушаван часове наред като за пълното овладяване на пожара и предотвратяване на по-голямо бедствие бяха мобилизирани екипи огнеборци от Велико Търново, Горна Оряховица, Разград и Силистра.

Трима работници от общо шест, които при лумването на пламъците са били в цеха, са леко пострадали. Местните власти са категорични, че няма опасност от обгазяване на населението. Мнозина от жителите на града обаче пускаха съобщения във Фейсбук, че се усеща мирис на химикали и боя. Други съобщиха, че гъсти кълба дима се виждат в района на предприятието, носи се остра, задушлива миризми и се чуват тътени като от взривове. От екипите, изпратени на място да се справят с инцидента уточниха, че гърмежите са от прегряване на резервоари със силно летливо вещество.

Пожарът е избухнал около 21:00 ч. снощи. Предполага се, че е предизвикан от прегряване на топлоносителя, с който се подгряват реакторите и разлети химикали в цеха, заяви областният управител на Русе Стефко Буруджиев. По това време в цеха, където се съхранявали голямо количество летливи химикали имало шестима работници, които своевременно били евакуирани. Трима от тях са с леки обгазявания.

Веднага след подаването на сигнала за инцидента на тел. 112 на място са изпратени 30 служители на противопожарната служба. Огънят е бил загасен чак към 02:00 ч. тази нощ с помощта на пристигналите подкрепления от други градове.

Още при пристигането си на мястото на инцидента, полицаите и пожарникарите са прекъснали линиите, които свързват складовете на завода с производствения цех и така са предотвратили по-голяма опасност, съобщи още областният управител.

И той, и кметът на града Пламен Стоилов са категорични, че няма опасност от обгазяване на жителите на града. „Данните от замерването на въздуха в района на инцидента са отчели малко над допустимите стойности на въглеводороди, но няма опасни химически вещества", заяви късно снощи кметът Стоилов. По време на пожара са се отделяли единствено сажди от горенето, добави той.

 Противопожарние екипи продължават да дежурят превантивно в района на завода до окончателното успокояване на обстановката, съобщи тази сутрин шефът на областната дирекция на полицията в Русе Светослав Първанов.

 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ